Hlavní obsah

Fico graduje. Teď odmítá novou železnou oponu mezi Evropou a Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvolen

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) si ve čtvrtek připomněl 79. výročí osvobození středoslovenského města Zvolen. „Je hodně politiků, a bohužel i na Slovensku, kteří by nejradši postavili novou železnou oponu mezi Evropou a Ruskou federací. Takovou politiku odmítám a nikdy se jí nebudu zúčastňovat,“ zdůraznil při této příležitosti Fico.

Slovenský premiér Robert Fico zveřejnil video na svém FacebookuVideo: Facebook Roberta Fica

 
Článek

Slovenský premiér si nedovede představit, že by Slovenská republika měla zájem dělat z Ruské federace nepřítele, a konstatoval, že jsou historické události, které spojují slovenský národ s národy bývalého Sovětského svazu.

„Všichni víme, že národy bývalého Sovětského svazu sehrály rozhodující roli při likvidaci a porážce fašismu,“ řekl Fico na videu zveřejněném na sociální síti.

Předseda slovenské vlády vyjádřil naději, že situace na Ukrajině se vyřeší příměřím a mírovým jednáním.

U pomníku Rudé armády

„Všichni doufáme, že nastane normální standardizace vztahů mezi jednotlivými zeměmi. Učiňme pro to vše, protože v příštím roce si budeme připomínat osmdesáté výročí porážky fašismu, a bylo by velmi správné, pokud by se těchto oslav zúčastnil celý svět, každá jedna země, která jakýmkoli způsobem přispěla k porážce fašismu,“ dodal Fico.

Předseda slovenské vlády natočil video před památníkem ve Zvolenu. „Nemohl jsem opomenout tuto událost a přišel jsem k pomníku Rudé armády a vojáků rumunské armády, kteří zemřeli při osvobozování Slovenska, tehdy ještě Československa,“ uvedl Fico. „Pro mě je důležité chodit na tato místa také proto, že tímto vyjadřuji také svůj postoj k současnosti,“ konstatoval předseda slovenské vlády.

Fico: Snad nebudeme ohrožovat naše vztahy kvůli ješitnosti

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám