Hlavní obsah

Slovenská prokuratura i opozice kritizují vojenskou dohodu s Američany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připravovaná dohoda o spolupráci v oblasti obrany mezi Slovenskem a Spojenými státy je pro Slováky nevýhodná a je v rozporu se suverenitou země. Tvrdí to předseda opoziční strany Směr - sociální demokracie Robert Fico.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Směru Robert Fico

Článek

Bývalý slovenský premiér upozornil, že dohoda by například umožnila americkým ozbrojeným silám bezplatně využívat vojenská letiště Malacky-Kuchyňa na západním a Sliač na středním Slovensku, popřípadě také jiná vojenská zařízení a prostory.

„Tento návrh dohody je absolutně nevýhodný pro Slovenskou republiku. Navrhované znění je v každém jednotlivém článku v rozporu s pojímáním suverenity státu a budu žádat své kolegy z poslaneckého klubu, abychom takovýto typ dohody nepodpořili,“ řekl Fico.

Slovensko se chystá nakoupit obrněné transportéry za 7,5 miliardy

Evropa

Fico tvrdí, že dohoda s USA bude mít přednost před slovenskými zákony a slovenské úřady budou mít omezené kontrolní a další pravomoci vůči americkým vojákům.

Dohoda by měla platit deset let s roční výpovědní lhůtou.

Ministr obrany Jaroslav Naď (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – OLaNO) tvrdí, že se jedná o standardní mezinárodní dohodu, která plně respektuje suverenitu Slovenska a podobné smlouvy uzavřelo s USA také Maďarsko a Polsko.

Na základě zmíněné dohody by Slovensko mohlo čerpat asi 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun) na modernizaci obranné infrastruktury, která se pak stane majetkem státu.

Slovensko se přiklonilo k USA, bude důsledně posuzovat dodavatele pro 5G

Mobil

Podle prokuratury jde o ohrožení suverenity

Proti dohodě s USA se postavila také slovenská generální prokuratura, podle které by mohla být výrazně ohrožena suverenita země. Dohoda je podle generální prokuratury nevyvážená ve prospěch USA.

Podle prokuratury by dohoda měla obsahovat ustanovení, že američtí vojáci nesmí na území Slovenska vstupovat a jadernými, chemickými či biologickými zbraněmi.

Dohodu musí ještě odsouhlasit slovenská vláda, následně schválit parlament a prezidentka Zuzana Čaputová by ji měla poté ratifikovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám