Hlavní obsah

Slovák, který zemřel po zákroku belgické policie, se léčil na psychiatrii

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava/Brusel

Manželka Slováka Jozefa Chovance (39), který v únoru 2018 zemřel po zákroku belgické policie, připustila, že její manžel trpěl afektivními poruchami typickými pro schizofrenii a léčil se na psychiatrii. Henrieta Chovancová řekla belgickým médiím, že už v prosinci 2016 byl její manžel velmi vystresovaný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jozef Chovanec v belgické celeVideo: AP

 
Článek

Chovancová před belgickým Výborem P, tedy stálým výborem na monitorování činnosti policie, řekla, že její muž po konzultaci s psychiatrem užíval léky na široké spektrum duševních nemocí.

„Ty vysadil v březnu nebo v dubnu 2017, protože byl po nich otupělý, nic ho nezajímalo a hodně spal. Po fyzické stránce byl v pořádku, nikoliv však po psychické,“ uvedla Chovancová s tím, že neví jistě, zda její manžel šel na kontrolu, kterou měl mít v září 2017.

„Země na úrovni opic”

Belgické deníky De Morgen a Het Laatste Niews si rovněž všímají poškozeného psychického zdraví Jozefa Chovance, snahy advokátky Henriety Chovancové vyměnit vyšetřující soudkyni a dostat současný spor mimo města Charleroi.

Slovák hodiny umíral v Belgii v cele plné moči a výkalů

Evropa

Advokátka Ann Van de Steenová označila za šokující oznámení generální prokuratury ve městě Mons, že neexistuje žádný důkaz, že by zákrok letištní policie v Charleroi zapříčinil Chovancovu smrt: „Mám z toho špatný pocit. Záběry nás všechny šokovaly. Všechny, kromě generální prokuratury.“

Právní zástupkyně řekla, že měla značnou důvěru v belgickou justici, ale po zmíněném vyjádření prokuratury ve městě Mons jí Belgie připadá jako „země na úrovni opic“. Steenová má pocit, jako kdyby se prokuratura snažila krýt policii, jejíž příslušníci se dopustili hrubého chování.

Netvrdí přímo, že Chovancovu smrt způsobili policisté, ale připomněla, že policisté seděli na Slovákovi 16 minut, když se spoutanýma nohama ležel na břiše s hlavou zamotanou v dece. „Jen hlupák nepochopí, že by to mohlo přispět k jeho úmrtí,“ dodala. Pitva, patologická vyšetření a toxikologické rozbory podle Steenové nevyvrátily podezření, že příčinou smrti bylo stlačení hrudníku.

Vlámská televize VRT upozornila rovněž na nedělní pietní akci, kterou na památku Jozefa Chovance uspořádala slovenská komunita na Schumanově náměstí v Bruselu.

Předvolání velvyslance

Slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok si ve věci předvolal velvyslance Belgického království Ghislaina D' Hoopa a žádal urychlené vyšetření celého případu. „Nejdůležitější je, aby byl případ vyšetřen rychle, bez průtahů, s respektem k nezávislosti belgických soudů. Je nevyhnutelné co nejdříve určit příčinu smrti našeho občana,“ řekl Korčok. Velvyslanec se oficiálně omluvil, ale nevysvětlil, proč se případ nezačal vyšetřovat už před dvěma lety.

Chovanec podle dostupných informací nastoupil do letadla do Bratislavy neoprávněně, neměl platnou letenku. Po sporech s personálem a kapitánem letadla ho vyvedla letištní policie a umístila ho do cely předběžného zadržení.

Lékařskou pomoc přivedli k Chovancovi až čtyři hodiny po zadržení, i když se pokusil o sebepoškozování. „Bez toho, aby muže pořádně vyšetřil, potvrdil, že z lékařského hlediska je možné, aby zůstal nadále v cele,“ uvedla belgická média k lékařskému vyšetření.

Dvě hodiny po odchodu lékaře začal Chovanec mlátit hlavou o dveře, a když se pokusy o sebepoškozování opakovaly, do cely vstoupili čtyři policisté. Podle výpovědi policistů měl Chovanec po jejich vstupu do cely zaujmout „útočnou pozici“, proto ho přitlačili k matraci. Podle videozáznamu ho tak drželi po celých 16 minut. Mladá policistka při tom ovšem použila nacistický pozdrav, protože se domnívali, že se jedná o Němce. Chovanec byl v kómatu převezen do nemocnice, kde zemřel.

Jako gestapo. Kvůli smrti Slováka padaly hlavy v belgické policii

Evropa

Rodina a přátelé muže původem z Terchové říkají, že Chovancovi došly léky, které pravidelně užíval, a potřeboval se urychleně dostat na Slovensko. Vlastnil firmu, která najímala slovenské dělníky na stavby v Belgii, a pravidelně cestoval mezi oběma zeměmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám