Hlavní obsah

Slováci by opět volili Čaputovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Pokud by se prezidentské volby na Slovensku konaly letos v únoru, Slováci by si opět zvolili za hlavu státu Zuzanu Čaputovou (49). Vyplývá to z průzkumu agentury Focus pro televizi Markíza.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Článek

Na otázku „Pokud byste mohli jmenovat žijící osobnost, kterou byste nejraději chtěli za prezidenta/prezidentku Slovenska, která by to byla?“ uvedlo Čaputovou 18,3 procenta respondentů.

Předsedu opoziční strany Hlas - sociální demokracie Petra Pellegriniho (47) by za hlavu státu chtělo šest procent a předsedu opoziční strany Směr - sociální demokracie Roberta Fica (58) jen 5,4 procenta dotázaných.

Současná hlava státu má největší podporu u voličů mimoparlamentní strany Progresivní Slovensko (65,2 procenta), kde působila před zvolením do prezidentské funkce. Naopak nejmenší podporu má u voličů Směru (jedno procento).

Čaputová zatím nepotvrdila kandidaturu na druhé funkční období. Prezidentské volby se na Slovensku budou konat v březnu příštího roku.

V roce 2019 porazila Čaputová ve druhém kole svého protikandidáta ze strany Směr Maroše Šefčoviče o 300 tisíc hlasů.

Za Pavlem nečekaně dorazila Čaputová

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám