Hlavní obsah

Slováci budou volit prezidenta v březnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini vypsal první kolo prezidentských voleb na 23. března 2024. V pondělí oznámil také, že případné druhé kolo se bude konat 6. dubna 2024. Na post hlavy státu bude kandidovat pravděpodobně i Pellegrini. Své definitivní rozhodnutí oznámí 19. ledna v Banské Bystrici.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda Hlasu-sociální demokracie (Hlas-SD) Peter Pellegrini

Článek

Podle průzkumů veřejného mínění je Pellegrini favoritem nadcházejících voleb hlavy státu. Jeho největším soupeřem bude pravděpodobně exministr zahraničí Ivan Korčok. Svou kandidaturu by měl oznámit také další bývalý ministr zahraničí Ján Kubiš a bývalý předseda Nejvyššího soudu Štefan Harabin.

Pellegriniho kandidaturu podpoří také nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica (59). Předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko minulý týden kritizoval Pellegriniho, že příliš dlouho otálí s oznámením kandidatury.

„Pokud půjde tímto způsobem na prezidenta, tak prohraje, a za to si ponese zodpovědnost,“ kritizoval Danko svého koaličního partnera.

Hrubost, vulgárnost a lež nejsou projevem síly, ale slabosti, uvedla Čaputová v projevu

Evropa

Potenciální kandidáti na slovenského prezidenta

Kandidáta na prezidenta navrhuje buď minimálně 15 poslanců parlamentu, nebo občané na základě petice s minimálně 15 tisíci podpisy.

Okruh kandidátů se uzavře nejpozději 21 dní od vyhlášení voleb, tedy 29. ledna.

Mezi nejčastěji zmiňovanými kandidáty jsou Peter Pellegrini, Ivan Korčok, Ján Kubiš a Štefan Harabin.

Zájem kandidovat projevili také europoslanec za mimoparlamentní stranu Slovenský patriot Miroslav Radačovský, zakladatelka Iniciativy za vymazané rodiče Beáta Janočková, nezávislá kandidátka Marta Čurajová a šéf mimoparlamentní strany Aliance Krisztián Forró.

Danko varoval, že voliči SNS mohou ve volbách místo váhavého Pellegriniho podpořit bývalého předsedu Nejvyššího soudu Štefana Harabina. „Pellegrini je příliš liberální,“ tvrdí Danko. Předseda SNS v pondělí potvrdil, že Pellegrini nechce být koaličním kandidátem.

Danko trvá na tom, že nejlepším kandidátem na prezidenta by byl premiér Fico, ale ten svou účast v prezidentských volbách důrazně odmítá. Fico už jednou na post hlavy státu kandidoval, ale v roce 2014 ho porazil do té doby poměrně neznámý podnikatel z Popradu Andrej Kiska.

Současná hlava státu Zuzana Čaputová se nebude ucházet o druhé funkční období. Její mandát končí 15. června 2024.

Rozkol ve slovenské vládní koalici, Danko nechce Pellegriniho za prezidenta

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám