Hlavní obsah

Škrty v Řecku budou menší, než chce EU a MMF

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecko oznámilo, že jeho rozpočty na roky 2011 a 2012 budou značně seškrtány, ale škrty nebudou tak velké, jak chce Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF).

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Demonstranti v Aténách

Článek

Rozpočet na rok 2011 počítá nyní s deficitem 8,5 procenta HDP, cože je lepší než rozpočet na rok 2010, kdy činil 10,5 procenta, ale nedosahuje představ MMF a EU. Ty by si přály deficit nanejvýš 7,5 procenta.

V neděli řecká vláda také přijala návrh rozpočtu na rok 2012. Počítá se schodkem 6,8 procenta, i když MMF a EU chtějí 6,5.

Podle Řecka se nepodaří požadavky splnit, protože výkon ekonomiky byl horší, než se očekávalo, propad činí 5,5 procenta a ne 3,8 procenta. To by mohlo skutečně naznačovat, že mají pravdu odpůrci razantních škrtů, podle nichž tak drastická opatření ekonomiku spíš dusí.

Řecko už uvedlo, že další škrty možné nejsou. [celá zpráva]

Řecko, které se ocitlo na hranici bankrotu, seškrtalo rozpočet, zkrátilo důchody a zvýšilo daně, což vedlo k velkým protestům v zemi. Vláda slíbila, že kvůli uvolnění peněz zavede nové daně, sníží mzdy státních zaměstnanců v průměru o 20 procent a do roku 2015 sníží počet zaměstnanců ve státním sektoru o pětinu. Do záloh přejde do konce roku 30 000 státních zaměstnanců.

I tak ale se v neděli rozhodlo, že Řecko získá šestou splátku ze záchranného úvěru EU a MMF. Dostane dalších osm miliard eur. (191 miliard korun) [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám