Hlavní obsah

Sjednocení Maďaři na Slovensku požadují změnu Benešových dekretů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ve městě Šamorín na jihu Slovenska vznikla v sobotu nová sjednocená strana zastupující maďarskou menšinu pod názvem Szövetség-Aliance. Nově zvolený předseda strany Krisztián Forró žádá změny v poválečných dekretech prezidenta Edvarda Beneše.

Foto: Profimedia.cz

Předseda nové strany Krisztián Forró

Článek

Předseda Aliance upozornil, že dekrety obsahují zmínku o kolektivní vině Maďarů. „Z naší komunity musíme smýt pečeť válečných zločinců. Mé děti jsou díky Benešovým dekretům válečnými zločinci. Trváme na tom, aby se tato část Benešových dekretů dala do pořádku,“ uvedl ve svém projevu Forró.

Dekret vydaný 2. srpna 1945 zbavoval československého občanství lidi německé a maďarské národnosti. V té době už probíhal divoký odsun Němců. Dekret umožňoval pokračování v odsunu, většina Maďarů však nakonec odsunuta nebyla. Postupimská konference odsun Maďarů na rozdíl od odsunu Němců neschválila. Dekretem postižení občané mohli žádat o vrácení občanství, Maďaři se museli podrobit reslovakizaci.

Matka neměla očkování, slovenská lékařka dítě neošetřila. Zemřelo

Evropa

Aliance vznikla spojením Strany maďarské komunity, strany Most-Híd a strany Spolupatričnosť. V současném slovenském parlamentu nemá 400tisícová maďarská menšina zastoupení, ale Aliance jako jednotná strana Maďarů žijících na Slovensku má šanci překročit pětiprocentní práh potřebný pro vstup do zákonodárného sboru.

Snahy o zrušení Benešových dekretů se objevují opakovaně, často kvůli zabavování majetku. Vytvořilo by se však právní vakuum.

Reklama

Výběr článků

Načítám