Hlavní obsah

Matka neměla očkování, slovenská lékařka dítě neošetřila. Zemřelo

Bratislava

V obci Jarovnice u Sabinova na východním Slovensku zemřel čtyřletý Peter po astmatickém záchvatu. Místní pediatrička ho odmítla ošetřit, protože Petrova matka nebyla očkovaná proti covidu-19.

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Peter pak doma zkolaboval a přivolaní záchranáři mu už nedokázali pomoci. „Oživovali ho, ale už se nedalo nic dělat,“ řekla televizi Markíza jedna z obyvatelek romské osady.

Dva dny předtím vzala babička Petra k lékaři, která mu předepsala léky. „Od narození se léčil na astma a byl opakovaně hospitalizovaný,“ konstatovala televize.

Negativní test nebo covid pas

Stav čtyřletého chlapce se nezlepšoval, tak další den šla s ním k lékaři nenaočkovaná matka. „Bylo mu špatně a kašlal. Mohla ho poslat do nemocnice, ale odmítla ho vyšetřit, protože máma nebyla očkovaná,“ uvedli obyvatelé největší romské osady na Slovensku.

Obyvatelům osady se nelíbí, že pediatrička podmiňuje vyšetření negativním testem nebo covid pasem. „Pokud to nemáme, řekne nám abychom i s dítětem vypadli,“ říkají místní.

Rodiče zemřeli s covidem, zůstalo po nich pět dětí

Koronavirus

Policie zahájila v dané věci trestní řízení pro přečin usmrcení. Dětská lékařka se televizi Markíza odmítla vyjádřit, proč vyšetřuje pouze děti rodičů, kteří jsou očkování. „Bez komentáře,“ řekla pouze. Stejná lékařka vyšetřovala před rokem pacienty přes okénko.

Podle ministerstva zdravotnictví si lékaři mohou stanovit podmínky ve svých ambulancích, aby neohrožovali pacienty navzájem a neohrozili ani personál. Lékařka z Jarovnice je v důchodovém věku a trpí onkologickou nemocí. „Pokud jednou odejde, jen těžko budou hledat za ni náhradu,“ dodala televize.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám