Hlavní obsah

Situace na frontě se značně zhoršila, přiznal vrchní velitel ukrajinské armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko po březnových prezidentských volbách zesílilo ofenzivu, situace na ukrajinské východní frontě se v posledních dnech výrazně zhoršila. Napsal to v sobotu na svém telegramovém účtu vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. Postup Rusům podle něj usnadňuje teplé a suché počasí, protože tanky tak mohou rychleji postupovat otevřenou krajinou zmíněné oblasti.

Foto: Viacheslav Ratynskyi, Reuters

Ukrajinští vojáci na frontě u Marijinky v Doněcké oblasti

Článek

„Nepřítel útočí na naše pozice ve směru na Lyman a Bachmut s podporou obrněných vozidel. V Pokrovském se snaží prorazit naši obranu pomocí desítek tanků a bojových vozidel pěchoty,“ uvedl na Telegramu Syrskyj.

Podle něj ruským útočným akcím napomáhá teplé a suché počasí, které pro tanky zpřístupnilo většinu otevřených ploch v této oblasti.

„Navzdory značným ztrátám nepřítel stupňuje své úsilí nasazováním nových obrněných jednotek, což vede k občasným taktickým úspěchům,“ napsal Syrskyj.

Slíbil přitom posílit nejvíce ohrožené oblasti. Navzdory zprávám médií o nedostatku munice Syrskyj napsal, že „byly doplněny zásoby bezpilotních letounů všech typů, protitankových raket a přesunuty další rezervy sil a techniky“.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil generálplukovník Oleksandr Syrskyj.

Znovu nastolil otázku dosažení technické převahy nad nepřítelem v nejmodernějších zbraních.

„Jen to nám dá příležitost porazit většího nepřítele a vytvořit podmínky pro zachycení strategické iniciativy,“ poznamenal. Další závažnou potřebou je podle Syrského zkvalitnění výcviku vojenského personálu, především pěchoty, tak aby mohla maximálně využít všech schopností západních zbraní.

Ukrajina za poslední den čelila 91 náletům a dvěma raketovým útokům, uvedlo v sobotu ráno podle listu Ukrajinska pravda velitelství ukrajinské armády. Letecké útoky směřovaly na obce Sumské, Charkovské, Doněcké a Záporožské oblasti. Kyjev se přihlásil k leteckému útoku na 12 ruských cílů, kde je soustředěn personál, zbraně a vojenské vybavení, a na čtyři nepřátelské protiletadlové raketové systémy.

Nevlastní syn velitele ukrajinských sil požádal Putina o ruské občanství

Válka na Ukrajině

Syrskyj vystřídal populárního Valerije Zalužného na pozici hlavního velitele ukrajinských ozbrojených sil letos v únoru. Předtím byl velitelem pozemních sil. Ve stejné době provedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj několik dalších personálních změn. Kyjev později oznámil, že Zalužnyj bude velvyslancem v Británii.

Pod tlak dostává Syrského nejen srovnávání se Zalužným, ale i skutečnost, že ačkoli odešel na Ukrajinu už před mnoha desetiletími, narodil se v ruské Vladimirské oblasti, kde dodnes žije jeho bratr. Ruští propagandisté se také proti vrchnímu veliteli ukrajinské armády snažili využít skutečnost, že jeho nevlastní syn z prvního manželství požádal šéfa Kremlu o udělení ruského občanství. Syrskyj je podruhé ženatý a s druhou manželkou Tamarou má syna Oleksandra.

Budeme mobilizovat méně vojáků, než jsme předpokládali, ujistil Syrskij

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám