Hlavní obsah

Šimečkovo Progresivní Slovensko předstihlo v průzkumu Ficův Směr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opozičnímu hnutí Progresivní Slovensko (PS) Michala Šimečky by v únoru 2024 dalo svůj hlas 22 procent voličů. Vládní stranu Směr – sociální demokracie premiéra Roberta Fica by volilo 21 procent Slováků. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research Slovakia pro deník Sme.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Lídr hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka

Článek

Je to poprvé od loňských předčasných voleb, kdy v některém z průzkumů ztratil Směr první pozici. Ve volbách získal Směr 23 procent hlasů a PS skončilo na druhém místě se ziskem 18 procent hlasů.

Směr se stal nejsilnější stranou vládní koalice, kterou sestavil se stranou Hlas – sociální demokracie Petra Pellegriniho a Slovenskou národní stranou Andreje Danka.

Podle deníku Sme pomohly Šimečkovu hnutí protivládní protesty, které se opakovaně konaly po celé zemi v souvislosti se schvalováním novely trestního zákona.

Šéfredaktoři 6 let po Kuciakově vraždě: Fico opět útočí na novináře, nikdy mu ale neuhneme

Evropa

Na protestech se zúčastňují také představitelé Křesťanskodemokratického hnutí (KDH), které by podle aktuálního průzkumu získalo 7,2 procenta hlasů, a strany Svoboda a Solidarita (SaS), které by dalo hlas 5,7 procenta respondentů.

To jsou podobná čísla, jaká získalo KDH a SaS v říjnových volbách.

Průzkum ukázal, že Pellegriniho prezidentská kandidatura pomáhá straně Hlas, která ve volbách získala 14,7 procenta hlasů a v únoru by ji volilo 16,9 procenta respondentů.

První kolo prezidentských voleb se uskuteční 23. března a do rozhodujícího druhého kola, které se koná 6. dubna, by se vedle Pellegriniho měl dostat také exministr zahraničí Ivan Korčok.

Ficova strana Směr podala trestní oznámení na novináře Šimečku, otce šéfa opozice

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám