Hlavní obsah

Ukrajina si zaslouží členství v NATO, řekl Erdogan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina si podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zaslouží stát se členem NATO. Erdogan to řekl v pátek večer po jednání se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Vyslovil se také pro prodloužení dohody o vývozu ukrajinského obilí a poznamenal, že Turecko příští měsíc navštíví ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Volodymyr Zelenskyj a Recep Tayyip Erdogan při páteční schůzce v Istanbulu.

Článek

„Není žádných pochyb, že Ukrajina si členství v NATO zaslouží,“ řekl doslova Erdogan podle CNN. „To rád slyším,“ reagoval Zelenskyj. Erdogan také uvedl, že „obě strany“ války na Ukrajině „by se měly vrátit k mírovým rozhovorům“.

O tom, že by se Ukrajina měla stát členem Severoatlantické aliance, opakovaně hovoří její prezident Zelenskyj. I on ale připustil, že se tak nestane dříve, než skončí válka s Ruskem.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v pátek prohlásil, že prezidenti a premiéři zemí aliance příští týden na summitu v Litvě potvrdí, že se Ukrajina v budoucnu stane členem aliance. O konkrétních časových obrysech tohoto závazku je ale podle něj předčasné hovořit.

Vedle podpory ukrajinskému členství se Erdogan vyslovil i pro prodloužení takzvané obilné dohody mezi Ukrajinou a Ruskem, kterou Turecko spolu s OSN pomohlo zprostředkovat.

Dohoda od loňského července umožnila vývoz desítek milionů tun potravin z ukrajinských přístavů, které předtím válka vyvolaná Ruskem uzavřela. Moskva se k jejímu pokračování zatím staví skepticky. Pokud se ji nepodaří prodloužit, vyprší 17. června.

Zelenskyj, jehož země od loňského února čelí ruské agresi, od čtvrtka navštívil Bulharsko, Česko, Slovensko a Turecko. Jeho turné po aliančních zemích, k němuž mu Česko poskytlo svůj vládní airbus, se koná právě před summitem Severoatlantické aliance, při kterém ukrajinský prezident zasedne v nové Radě NATO-Ukrajina.

Zelenskyj na návštěvě v Česku. Vaše pomoc je znát, poděkoval

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám