Hlavní obsah

Ukrajina bude členem NATO, řekl Stoltenberg. Aliance souhlasí se zkrácením cesty ke členství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius
Aktualizováno

Lídři NATO se v úterý ve Vilniusu shodli na odstranění Akčního plánu členství z procesu připojení Ukrajiny k Severoatlantické alianci, což tento proces zkrátí ze dvou na jeden krok, oznámil generální tajemník bloku Jens Stoltenberg. NATO ovšem podle něj Ukrajinu formálně pozve do svých řad až ve chvíli, kdy s tím členské země budou souhlasit a budou splněny všechny stanovené podmínky.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„Potvrdili jsme, že Ukrajina se stane členem NATO, a dohodli jsme se na zrušení požadavku na Akční plán členství,“ řekl Stoltenberg novinářům. „Tohle je silný balíček pro Ukrajinu a jasná cesta k jejímu členství v NATO,“ dodal.

Generální tajemník to uvedl poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval jako „absurdní“ skutečnost, že Aliance nestanovila časový plán pro dosažení ukrajinského členství.

Stoltenberg byl na Zelenského tweet dotázán novináři. Odpověděl, že NATO vyslalo silný politický vzkaz s formulací o členství. Podle něj se jedná o nejsilnější vzkaz ze strany NATO v oblasti politické i konkrétní praktické podpory. Zároveň ale dodal, že procesy členství nejsou založeny na časovém harmonogramu, ale na podmínkách. „Jako tomu bylo vždycky,“ zdůraznil.

Plány pro případ ruského útoku

Členové NATO na summitu ve Vilniusu také schválili nejpodrobnější obranné plány od konce studené války, oznámil Stoltenberg. Nová strategie, kterou spojenci připravili pro případ ruského útoku a případně teroristické hrozby, počítá mimo jiné s dramatickým zvýšením počtu vojáků připravených rychle nastoupit do akce. Ve vysoké pohotovosti chtějí mít blok až 300 tisíc vojáků.

Stoltenberg uvedl, že plány vyžadují vyšší investice členských zemí do obrany. Spojenci se podle něj na summitu zavázali, že budou na armády každoročně vynakládat částky nejméně na úrovni dvou procent hrubého domácího produktu (HDP). Jedenáct spojenců už podle Stoltenberga tento závazek dodržuje.

Anketa

Souhlasíte se vstupem Ukrajiny do NATO
Ano, co nejdříve
26,4 %
Ano, ale až po skončení války s Ruskem
15,8 %
Ne
57,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28407 čtenářů.

Zelenskyj míří na summit NATO. Máme signály, že se o některých formulacích diskutuje bez Ukrajiny, napsal

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám