Hlavní obsah

Sevastopolem i dalšími městy na Krymu otřásly silné exploze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několika městy na Krymu včetně námořního přístavu Sevastopol v pondělí dopoledne otřásly silné exploze. Ve městě zněla výstraha protivzdušné obrany. Informuje o tom ukrajinská agentura Unian.

Foto: Profimedia.cz

Sevastopol

Článek

Podle šéfa sevastopolské ruské okupační správy Michaila Razvožajeva systémy ruské protivzdušné obrany zasáhly v pondělí v dopoledních hodinách nad městem dva letící cíle.

Úlomky zasažených raket podle jeho tvrzení dopadly na pozemek místní školy.

Ke třem až čtyřem výbuchům došlo ve městě Saki, uvedl Unian s odvoláním na telegramový kanál Krymskyj větěr. Poté se místy přerušily dodávky elektrického proudu.

Podle agentury se objevily zprávy i o zásahu letiště v Novofedorivce (rusky Novofjodorovce).

Exposlance hledaného Ukrajinci na Krymu těžce postřelili, hlásí ruské zdroje

Evropa

Ukrajinské ozbrojené síly oficiálně oznámily, že již v noci na pondělí zaútočily na strategické pozice ruské protivzdušné obrany na západním pobřeží Krymu. „V noci na 30. října ozbrojené síly Ukrajiny úspěšně zasáhly strategický objekt protivzdušné obrany na západním pobřeží okupovaného Krymu,“ uvádí se v prohlášení.

Podle informací vojáků zveřejněných na telegramovém účtu Astra ukrajinský úder směřoval ve tři hodiny ráno proti Jelenovce, zranil 17 vojáků a poškodil řadu automobilů. Cituje z něj Unian.

Útok na Oděsu zničil loděnici

Pravděpodobně balistickou raketou Iskander-M zaútočily krátce předtím ruské invazní síly na černomořský přístav Oděsa. Při zásahu tamní loděnice byli zraněni dva lidé: 62letý muž a 57letá žena. Dřívější ukrajinské zprávy hovořily o nasazení ruských raket Oniks, upozornila agentura Unian.

Po zásahu na místě následně vypukl požár, který se už podařilo zlikvidovat, sdělil na sociální síti Telegram šéf Oděské správy Oleh Kiper. Úder poškodil správní budovu i vybavení loděnice.

„Pokud je balistická raketa odpálena z území Krymu, tak letí docela krátkou dobu. Od startu do dopadu jde o pár minut, to je důležité chápat. S balistickou (raketou) je to rychlé. A to se také stalo,“ uvedl mluvčí ukrajinských vzdušných sil Jurij Ihnat.

Podle ukrajinského poslance Oleksije Hončarenka ruské invazní síly odpálily na Oděsu celkem šest raket Oniks.

Rozruch v Sevastopolu. Ruskou válečnou loď zřejmě poškodila exploze

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám