Hlavní obsah

Sestřelili jsme Rusům tři stíhačky Su-34, hlásí Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská armáda hlásí sestřel tří ruských stíhaček Su-34, který se měl odehrát v pátek kolem poledne nad Chersonskou oblastí na jihu země. Vojákům za úspěšnou akci již poděkoval prezident Volodymyr Zelenskyj. Moskva se k události oficiálně nevyjádřila; pokud se zpráva potvrdí, šlo by o jeden z největších úspěchů ukrajinské protivzdušné obrany od začátku války.

Foto: AP

Nadzvuková stíhačka Suchoj Su-34

Článek

„Jsem velmi vděčný našim bojovníkům za zneškodnění tří ruských bitevníků nad jižní Ukrajinou. (…) Každý ruský pilot musí vědět, že se setká s naší odpovědí a spravedlnosti neunikne.“ Tak se vyjádřil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ke zprávě o zničení tří ruských stíhaček Suchoj Su-34, ke kterému mělo dojít kolem pátečního poledne nad Chersonskou oblastí.

Území se nachází podél dolního toku řeky Dněpr (Dnipro) a v posledních týdnech se tam Ukrajinci snažili vytvořit si širší předmostí k jižnímu břehu dosud drženému ruskými vojsky.

Kreml se dosud k incidentu oficiálně nevyjádřil. Na ruském telegramovém kanálu Fighterbomber se nicméně objevily zprávy o ztrátě blíže nespecifikovaného počtu stíhaček s tím, že o zničení strojů se měl postarat Američany dodaný protiletadlový systém Patriot.

Rusové nasadili proti ukrajinským vojákům plyn

Evropa

O incidentu referuje mj. server Kyiv Post, který cituje velitele ukrajinského letectva Mykolu Oleščuka. Podle něj mělo být sestřelení tří ruských stíhaček odpovědí na předchozí ruský útok. „Přejeme vám věčný let, ‚bratři‘,“ dodal podle serveru sarkasticky Oleščuk.

Podle ukrajinského generálního štábu od začátku války v únoru 2022 Ukrajinci sestřelili celkem 324 ruských bojových letounů. Údaj nelze nezávisle ověřit.

Rusové opět zaútočili ze vzduchu na Kyjev, drony zasáhly Charkov

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám