Hlavní obsah

Rusové nasadili proti ukrajinským vojákům plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinští vojáci v zákopech čelí další hrozbě. Podle stanice CNN proti nim používá ruská armáda plyn. V posledních týdnech šlo o devět incidentů, řekl ukrajinský vojenský zdravotník s tím, že jeden voják útok plynem nepřežil. CNN s odvoláním na zdroj z ukrajinské rozvědky uvedla, že jde o CS plyn, hořlavou, žíravou a slzotvornou látku, která je součástí slzného plynu. Dlouhodobé vystavení této látce může mít vážné zdravotní následky, proto je zakázáno Úmluvou o chemických zbraních z roku 1997.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ukrajinské zákopy u Jasynuvaty. Ilustrační foto

Článek

Dva ukrajinští vojáci, kteří útok plynem přežili, tvrdí, že Rusové látku používají především v oblasti Orichiva na jihu Ukrajiny.

„Vdechnete to dvakrát, a už se dusíte,“ řekl stanici CNN jeden z vojáků. „Nejdřív jsme viděli kouř. Vyběhli jsme ze zákopu a plyn najednou začal hořet. Zákop se octl v plamenech. Ten plyn hoří, oslepí vás to, nemůžete dýchat. Okamžitě vám to sevře krk,“ popsal své zkušenosti další.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinští vojáci v tanku T-64 u Bachmutu

Oba CNN ukázali zdravotní záznamy, které potvrzují, že měli příznaky otravy, utrpěli popáleniny na obličeji i uvnitř úst a v krku. Oba měli podle stanice stále zarudlé tváře.

Plyn na ukrajinské pozice podle jejich svědectví vypustily drony, následovalo ruské ostřelování a další nálety bezpilotníků.

Rusové připravují havárii v chemičce na severu Krymu, tvrdí Kyjev

Válka na Ukrajině

CS plyn (2-Chlorbenzylidenmalononitril) způsobuje dočasné oslepnutí, dušnost a pálení pokožky. Tvoří součást slzného plynu, který se používá k potlačování nepokojů. Jeho použití v boji zakazuje Úmluva o chemických zbraních z roku 1997, kterou Rusko ratifikovalo.

Tato úmluva zakazuje všechny nesmrtící plyny používané k potlačování nepokojů, jedním z důvodů je fakt, že během nepokojů dochází na rozdíl do válečného prostředí pouze ke krátkodobému vystavení plynu.

Zprávy o nasazení CS plynu rukou armády se sporadicky objevují na různých úsecích front. Použití v Orichivu, odkud informace o plynových útocích přicházejí opakovaně, se ale podle CNN jeví jako systematické.

Rusové použili chemickou munici, tvrdí ukrajinský velitel

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám