Hlavní obsah

Sen Pellegriniho o premiérském křesle skončil. Utnul ho Fico i KDH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snaha předsedy strany Hlas-sociální demokracie Petra Pellegriniho stát se předsedou nové slovenské vlády narazila podle aktuálních informací na tvrdý odpor šéfa strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica, jehož strana zvítězila v sobotních parlamentních volbách. Fico chce funkci pro sebe, předseda Hlasu se bude muset spokojit s funkcí šéfa parlamentu, kterou už jednou zastával.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Lídr strany Hlas Peter Pellegrini a předseda strany SMER Robert Fico se baví před začátkem předvolební televizní debaty

Článek

Post premiéra mohl Pellegrinimu nabídnout i Michal Šimečka, předseda Progresivního Slovenska (PS), které skončilo ve volbách na druhém místě, a teoreticky by mohlo sestavit novou vládní většinu s Hlasem, Křesťanskodemokratickým hnutím (KDH) a stranou Svoboda a Solidarita.

Předseda KDH však dal v posledních hodinách jasně najevo, že pro křesťanské demokraty je stejně nepřijatelný Fico i Šimečka a s největší pravděpodobností zůstanou v opozici.

Situace začíná být jasná

Postoj KDH tak posunul Pellegriniho blíž k Ficovi a zmenšil jeho manévrovací prostor. Tím pádem je ve hře už jen koalice Směr-Hlas-Slovenská národní strana (SNS), která by měla ve 150členném parlamentu 79 poslanců.

Dohodu o nové vládní koalici politici oznámí asi až za několik dnů, ale situace začíná být jasná.

Podle Denníku N by Směr obsadil v nové vládě 8 křesel, Hlas 6 a SNS dvě křesla. „Je možné, že Hlas získá ministerstvo vnitra, ve hře je také ministerstvo zahraničí a zdravotnictví,“ uvedl list.

Prezidentka Zuzana Čaputová dala Ficovi čas k sestavení nové vlády do 16. října a předseda Směru tento termín pravděpodobně bez problémů stihne.

Pellegrini tlačí na pilu, Ficovi si řekl o post premiéra

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám