Hlavní obsah

Pellegrini tlačí na pilu, Ficovi si řekl o post premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Strana Hlas-sociální demokracie Petra Pellegriniho skončila v sobotních volbách na třetím místě se ziskem 14,7 procenta hlasů, ale stala se jazýčkem na vahách a může v konečném důsledku rozhodnout o tom, kdo sestaví novou slovenskou vládu. Na jednání s vítězem voleb Robertem Ficem, jehož strana Směr-sociální demokracie získala téměř 23 procent hlasů, si měl Pellegrini přímo říct o post premiéra.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Bývalý slovenský premiér Peter Pellegrini se při svém projevu k médiím usmívá poté, co v sobotu 30. září 2023 hlasoval ve volební místnosti v Bratislavě

Článek

Podle Denníku N se Fico s Pellegrinim ve čtvrtek sešel podruhé od voleb a hovořil s ním o tom, za jakých podmínek spolu sestaví vládu. „V zákulisí se mluví o tom, že rozhovory dospěly do bodu, kdy si Pellegrini pro sebe řekl o post premiéra - a má i ,maximalistické‘ požadavky na ministerstva,“ uvedl deník.

Zdá se tedy, že si je Pellegrini dobře vědom toho, že Fico bez Hlasu vládu nesestaví, a zvyšuje svou cenu.

Agentura SITA ve čtvrtek večer uvedla, že podle několika nejmenovaných zdrojů se už představitelé Směru, Hlasu a Slovenské národní strany (SNS) domluvili na vytvoření nové vládní koalice, ale oficiálně to zatím nikdo nepotvrdil.

Pellegrini připouští i vládu bez Směru

Evropa

Koalice by měla ve 150členném parlamentu většinu 79 poslanců. Podle Denníku N není zatím výsledek jednání stále úplně jasný, existuje prý řada faktorů, které vyjednávání komplikují.

„Ať už jednání dopadnou jakkoli, Hlas bude garancí toho, že Slovensko se nestane černou dírou na mapě Evropy a bude mít jasné zahraničně-politické směřování jako pevná součást Evropské unie a NATO,“ uvedl Pellegrini v pátek na sociální síti.

Fico je predátor

Ve straně Hlas jsou určité obavy z toho, že by ve vládě byly dvě strany, které se prezentují jako sociálnědemokratické a Fico by mohl postupně Hlas pohltit. Někteří politici Hlasu říkají, že body u voličů za sociální opatření vlády by bral ten silnější.

„Fico je zkušený a predátorský typ politika, který si pokaždé dokázal ,poradit‘ nejen s konkurencí, ale také s koaličními partnery. Byl v pozici toho silnějšího, z úspěchů těžil hlavně on a neúspěchy hodil na koaliční partnery,“ konstatoval Denník N.

Na koalici se Směrem v minulosti doplatil například také Vladimír Mečiar, který pak v politice nadobro skončil.

Fico může získat na svou stranu postupně také některé poslance zvolené za Hlas, který vznikl v roce 2020 odštěpením od Směru. SNS může být v nové koalici nevypočitatelným partnerem, protože v poslaneckém klubu strany jsou například bývalí poslanci Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby, tři poslanci z Národní koalice a dva poslanci přišli z proruské televizní stanice Slovan.

Pellegrini jedná i s Šimečkou

Pellegrini zvyšuje svou cenu také tím, že neformálně jedná i s předsedou hnutí Progresivní Slovensko (PS) Michalem Šimečkou, který by mu mohl post premiéra nabídnout.

PS skončilo ve volbách na druhém místě se ziskem necelých 18 procent hlasů. Šimečka by mohl vytvořit koalici s Hlasem, Křesťanskodemokratickým hnutím a stranou Svoboda a Solidarita. Tato koalice by disponovala v parlamentě většinou 82 poslanců.

Fico rozjel jednání o vládě, na programové rozdíly nenarazil

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám