Hlavní obsah

"Šéf války" Sarkozy rozpoltil Francii

Novinky, Tomáš Holý (Paříž)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská veřejnost není jednotná v postoji k intervenci, kterou zahájilo o víkendu letectvo v Libyi proti ozbrojeným silám Muammara Kaddáfího. Napříč pravicovými i levicovými médii se to hemží emotivními komentáři.

Foto: Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Přestože mnozí s obavami sledují dění v Libyi a s intervencí souhlasí, stále častěji se v diskuzích objevují hlasy kritizující násilný zásah. Na zpravodajských serverech se většinou vojenský střet stal nejčtenějším a nejdiskutovanějším tématem.

„Náš prezident není stratég, ale je to komando. Ať šlo o vojenské akce v Kosovu, Afghánistánu nebo v Libyi, vždy byl pro. Stojí v čele armády, je to on, kdo má vždy pravdu a který reaguje, aniž by se poradil nebo zeptal na názor armády. Má tohle Francie zapotřebí? Tím hůř, když tento šéf pomýšlí jen na zvýšení své popularity?“ zní jeden z mnoha kritických hlasů diskutérů.

Ti mnohdy vytýkají to, že Francie by měla raději reagovat tam, kde je to více potřeba, a ne tam, kde je větší "humbuk". Někteří Francouzi si proto myslí, že pomoci by se mělo spíše Japonsku.

Sarkozy přezdíván šéfem války

„Dobře jsi to uhrál,“ řekl jeden z ministrů Nicolasi Sarkozymu, který pouze lakonicky odvětil, že „nic nehrál, že v to věřil“. Tak podle listu Figaro proběhl krátký rozhovor nazítří po čtvrtečním odsouhlasení rezoluce Rady bezpečnosti OSN vůči Libyi.

Není tedy divu, že v pondělí některá média označila Sarkozyho jako „šéfa války“. Ani to diskutéry nenechalo chladnými. Ti často v komentářích označují francouzského prezidenta jako oportunistu, který žene Francii bezhlavě do války, která bude stát nemalé peníze.

Reklama

Související články

Francouzská letadla hlídkují nad Benghází

Francouzská trysková letadla Rafale začala v sobotu odpoledne hlídkovat nad libyjským městem Benghází, které stále drží vzbouřenci. Uvedla to francouzská...

Výběr článků

Načítám