Hlavní obsah

Se zvolením Zuzany Čaputové je spokojeno 47 procent Slováků

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Podle dubnového průzkumu agentury Focus je se zvolením Zuzany Čaputové (45) prezidentkou spokojených téměř 47 procent Slováků. Naopak s výsledky prezidentských voleb vyslovilo nespokojenost 46 procent lidí.

Foto: David W Cerny, Reuters

Zuzana Čaputová

Článek

Spokojenost vyjádřili především mladí lidé ve věku 25 až 34 let a voliči opozičních stran. Naopak nespokojených s výsledky je přes 57 procent důchodců a téměř 89 procent voličů nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie.

Se zvolením Čaputové je spokojena třetina voličů vládní Slovenské národní strany a až polovina voličů nejmenší vládní strany Most-Híd.

Spokojenost vyjádřili zejména obyvatelé Bratislavského, Nitranského a Trenčínského kraje. Méně spokojeni jsou obyvatelé Žilinského kraje a Slováci žijící na východě země.

Čaputová porazila v březnových volbách hlavy státu Maroše Šefčoviče (52) v poměru 58,4 ke 41,6 procenta hlasů. Nová prezidentka nastoupí do úřadu 15. června 2019.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám