Hlavní obsah

Čaputová jako počátek východoevropského jara, píší na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězství Zuzany Čaputové v prezidentských volbách na Slovensku by mohlo být povzbuzením pro liberální opozici i v dalších třech zemích visegrádské čtyřky (V4), Česku, Maďarsku a Polsku, napsal list Ukrajinska pravda na svém webu. Zvolení Čaputové podle něj dokazuje, že touha po změnách dokáže přepsat všechny scénáře a může být „začátkem východoevropského jara”.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Zuzana Čaputová před prezidentským palácem v Bratislavě

Článek

"Je východní Evropa schopná odstavit od moci autoritářské populisty? Ještě nedávno by se pravděpodobnost takového scénáře považovala za mizivou. Ale volby na Slovensku změnily mnohé," uvedl deník. "Právě proto slovenské volby poutaly pozornost v celém regionu. Mohou se stát počátkem mohutných změn jak na samém Slovensku, tak v sousedních státech," dodal.

Deník připomněl, že mezi dvěma koly se kandidát vládní strany Maroš Šefčovič snažil zaostávání za Čaputovou dohnat bleskovým přitvrzením rétoriky proti "ultraliberálním" názorům oponentky ohledně migrace a sexuálních menšin. Navíc Šefčovič navštívil Prahu a prezidenta Miloše Zemana jako "proslulého bojovníka s migranty a liberálními hodnotami". Tato taktika ale uspěla jen částečně, a i přes podporu takto získaných voličů Štefana Harabina a Mariána Kotleby neměl Šefčovič dost hlasů, aby vyhrál.

Ukrajinska pravda připustila, že slovenský prezident má spíše jen ceremoniální pravomoci a k přehlasování jeho veta stačí prostá, a ne ústavní většina, jaká je nutná na Ukrajině. I stávající prezident byl oponentem vlády, ale to Směru-sociální demokracii nezabránilo vyhrát poslední parlamentní volby a vytvořit vládní koalici. Nicméně nová prezidentka disponuje podporou nově vzniklé strany Progresivní Slovensko - a hlavně se velice změnilo samo Slovensko, protože vražda novináře Jána Kuciaka vedla k prudkému poklesu obliby Směru a jeho vůdce Roberta Fica.

Ten kvůli záchraně vlády odstoupil z funkce premiéra, ale prezidentské volby podle deníku dokázaly, že většině Slováků takový kompromis nestačil. Dalším krokem tak budou na jaře příštího roku volby parlamentní, v nichž by klíčovou roli mohlo sehrát rozhodnutí dosavadního prezidenta stanout v čele opozice.

"Musíme vyvodit lekci z našich chyb před 20 lety, kdy jsme svrhli Vladimíra Mečiara, ale nechali jsme ho beztrestně odejít. V důsledku se k moci dostali Mečiarovi žáci. Proto musíme nejen prostě odstranit Směr, ale dosáhnout vyšetření všech jeho pochybných kauz," říká se podle deníku ve slovenské opozici.

K vlivu slovenských voleb na V4 deník poznamenal, že v Česku, Polsku a Maďarsku si stávající vlády zvolily za základ své ideologie oponování liberálním hodnotám: "Proto se vítězství liberální kandidátky se zkušenostmi z práce v strukturách George Sorose jeví klíčovou výzvou pro vlády všech sousedních zemí". Současně se slovenské volby jeví příkladem pro místní opozici, protože "dokazují, že liberální a proevropské názory napříště nejsou cejch", odsuzující politika ucházet se o přízeň jen zanedbatelné množiny voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám