Hlavní obsah

Chci sjednocovat, plánuje budoucí slovenská prezidentka Čaputová

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava
Aktualizováno

Budoucí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová chce krátce po inauguraci v polovině června zavítat do Česka a poté jezdit po Slovensku a setkávat se s lidmi. Plánuje rovněž jednat s představiteli úřadů o tématech, která posunou Slovensko kupředu. Řekla to v televizi TA3.

Foto: David W Cerny, Reuters

Zuzana Čaputová

Článek

„Určitě bych chtěla cestovat po Slovensku a setkávat se s lidmi. Byla by to (také) oficiální jednání s orgány veřejné moci o tématech, která považuji za důležitá - jak reálně dokážeme posunout Slovensko kupředu,” řekla Čaputová.

V jednání s politickými stranami chce udělat tlustou čáru za kampaní a s představiteli stran chce jednat hned po inauguraci 15. června. „Některá citlivá témata potřebují společenský konsenzus. Jakákoli změna má být výsledek společenské dohody,“ dodala.

Předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Robert Fico zatím Čaputové neblahopřál. 

Poděkovala voličům, kteří ji dali hlas, ale i těm, kteří hlasovali za jejího protikandidáta. „Moc si vážím, že šli volit,“ řekla. Zdůraznila, že její rodina jí byla oporou. „Přijali to s radostí a nadšením. Je to samozřejmě taková zvláštní pozice, protože já jsem byla pro ně celý život v jiné roli. Jsem jim nesmírně vděčná za podporu,“ dodala.

Potvrdila, že v nejbližších dnech ukončí své členství v mimoparlamentní straně Progresivní Slovensko. „Prezidentský mandát vnímám jako veřejnou službu všem občanům,“ uvedla. Nová hlava státu připouští, že nízká účast ve volbách je projevem krize důvěry. „Rozdělení společnosti je něco, co nepomáhá. Jsem moc ráda, že jako liberální kandidátka jsem oslovila i konzervativního voliče,“ zdůraznila.

Mezi základní pilíře jejího programu patří spravedlnost pro všechny, důstojnost pro seniory a ochrana životního prostředí. „Především témata spravedlnosti se do značné míry kryjí s reálnými pravomocemi prezidenta. Například v oblasti justice má prezident velmi silné pravomoci,“ konstatovala.

Nově zvolená prezidentka ještě v noci položila svíčku k památníku zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové v Bratislavě.

Šefčovič se vrací do Bruselu

„Mrzí mě, že ve druhém kole přišlo volit méně lidí, jako v kole prvním. Při vyšší účasti by byl možná výsledek těsnější,“ komentoval výsledek poražený finalista Maroš Šefčovič. „Paní Čaputová vejde do historie, jako první ženě, které se podařilo stát se hlavou státu Slovenské republiky,“ řekl Šefčovič. Poradil jí, aby byla aktivní v komunikaci se stranou Směr.

Místopředseda Evropské komise zopakoval, že se vrací do Bruselu. „Mám zájem o nominaci do další Evropské komise,“ připustil. Čaputová řekla, že toto rozhodnutí Šefčoviče očekávala.

Reklama

Výběr článků

Načítám