Hlavní obsah

Schröder je v Moskvě, prý na dovolené. Nevylučujeme kontakt, připustil Putinův mluvčí

– Berlín

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder je v Moskvě, uvedla německá televize n-tv, které politik řekl, že je v ruském hlavním městě na dovolené. Ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov na dotaz novinářů podle agentury TASS uvedl, že setkání prezidenta Vladimira Putina s německým politikem naplánováno není, nevyloučil ale, že mezi oběma muži dojde „ke kontaktu“.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder

Článek

„Pokud je nám známo, tak je opravdu v Moskvě. Setkání jako takové (naplánováno) není, kontakty ale nevylučujeme," citovala Peskovova slova TASS.

Schröder, který je znám blízkým vztahem k Putinovi, se se šéfem Kremlu setkal v březnu a podle portálu Politico s ním mluvil o mírovém řešení války na Ukrajině.

Kritika v rodné zemi

Bývalý kancléř v Německu čelí tvrdé kritice za to, že dostatečně neodsoudil pokračující ruskou invazi na Ukrajinu a že se zpočátku odmítal vzdát členství v dozorčích radách ruských státních energetických podniků.

Schröder mimo jiné působil ve společnostech Nord Stream a Nord Stream 2, v ropném koncernu Rosněfť a ucházel se i o členství v dozorčí radě Gazpromu.

Německá SPD bude hlasovat o vyloučení Schrödera. Ten nedorazí

Evropa

„Jsem tu na pár dní na dovolené. Moskva je hezké město,” řekl v úterý Schröder zpravodajovi televize n-tv. Na novinářovu poznámku, že politika zastihli zrovna blízko centrály Rosněfti, odpověděl: „Skutečně? Ach ano, máte pravdu.”

V květnu se Schröder funkce v Rosněfti vzdal a prohlásil, že nebude usilovat ani o post v dozorčí radě Gazpromu. Deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung ale nedávno sdělil, že se nepřipraví o možnost jednat s Putinem, že nevěří v úspěšnost vojenského řešení války na Ukrajině a že z toho důvodu nerozumí debatě o dodávkách zbraní na Ukrajinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám