Hlavní obsah

Scholzova kaňka: Pandemie? Ta počká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastupující spolková vláda kancléře Olafa Scholze ještě ani poprvé nesevřela do svých rukou kormidlo lodě s názvem Německo a kouzlo nového týmu zaštiťujícího se novátorstvím a pokrokem vyprchalo. Příčina? Až do minulého týdne se kabinet už zakleknutý ve startovacích blocích tvářil, že pandemie řádí někde na Marsu.

Foto: Pool New, Reuters

Angela Merkelová a Olaf Scholz

Článek

Selfie Annaleny Baerbo­ckové (40) a Roberta Habecka (52), obou spo­lupředsedů Zelených, a Christiana Lindnera (42), šéfa liberálních svobodných demokratů z FDP, na počátku sondážních rozhovorů přitom ztělesňovalo skok do nové éry.

Ikonické foto současně ohlašovalo po 16 letech strohého, až suchopárného pragmatismu Angely Merkelové (67) nástup moderního, liberálně-zeleného přístupu pod dohledem umírněného, ke kompromisům náchylného kancléře.

Kdo vypnul čidla?

Čáry máry fuk – nadějeplná aura nového začátku se svěžími a vynalézavými politiky stran tzv. semaforu v duchu stranických barev (SPD červená, FDP žlutá a Zelení) se rozplynula jako pára nad hrncem.

Na veřejnost unikla první jména členů budoucí německé vlády

Evropa

Samozřejmě že z odpovědnosti se nevyviní ani dosluhující držitelé moci, především ministr zdravotnictví Jens Spahn (41) z křesťanské demokracie (CDU) a premiéři jednotlivých spolkových zemí, do jejichž kompetence péče o zdraví spadá. Stačí však jediný fakt: z 22 pracovních skupin, jež předpřipravily koaliční smlouvu, se ani jedna nezabývala pandemií.

„Musíme si to přiznat natvrdo: v těchto dnech přihlížíme selhání politického systému. Nebo ještě drsněji: zhroucení státu,“ nerozpakoval se týdeník Der Stern volit ve třetím listopadovém týdnu nemilosrdná slova. Tázal se, jak se mohlo stát, že země, kterou pandemií koronaviru navigovala obezřetná kancléřka a kterou po ní převezme zkušený politik, zcela vypnula obranná čidla.

Merkelová se za svitu ohňů a zpěvu armády rozloučila s funkcí

Evropa

A vzápětí si odpověděl. Odcházející kancléřka se podle Sternu počátkem podzimu upjala k rozlučkovému turné po světových metropolích a propásla příležitost demonstrativně instalovat Scholze jako budoucí covidový vlnolam.

A Scholz? „Nejpozději od startu koaličního vyjednávání se stal čekajícím kancléřem. Teď už to není chytrá zdrženlivost, ale pohrdavý způsob, jak se vypořádat s novým posláním. Měl by přestat mlčet, vystoupit z úkrytu, z taktického sebeskrývání,“ nabádal ho nepokrytě ve druhé polovině minulého měsíce list Die Welt.

Upozorňoval, že ani zbytek semaforu nemá čisté svědomí. Místo čtvrté vlny se strany plně soustředily na své srdeční záležitosti, kdy FDP snila o co nejnižších daních a Zelení o bleskovém sbohem těžbě uhlí.

Varování nechyběla

Kasandry přitom včas a náležitě varovaly. Už v červenci, kdy Německo upíralo pozornost na katastrofální záplavy, předložil berlínský Institut Roberta Kocha studii o možné podobě koronavirové metly na podzim a v zimě.

V Německu už si neočkovaní neškrtnou

Evropa

S ohledem na nedostatečnou proočkovanost ve věkové kategorii 12 až 59 let předvídal mimořádnou zátěž pro nemocnice i zdrcující rozsah nákaz až do začátku jara. Dokument se dostal na stůl politikům – odcházejícím i nastupujícím.

Počátkem září bil na poplach i virolog Christian Drosten (42), jedna z nejvýraznějších tváří německého zápolení s covidem-19: „S takovou proočkovaností nemůžeme jít do podzimu, to bezpochyby nestačí.“

Na Drostenovi teď nelze přehlédnout stopy rezignace. „Nechci se pořád dokola opakovat jako papoušek. Už mě to vyčerpalo,“ nechal se slyšet.

Reklama

Výběr článků

Načítám