Hlavní obsah

Sarkozy půjde před soud kvůli korupci a snaze ovlivnit soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy bude souzen kvůli korupci a pokusům ovlivnit soudce, který se věnoval případu údajného financování Sarkozyho předvolební kampaně Libyí. Ve čtvrtek to uvedla agentura AFP s odvoláním na právní zdroje. Sarkozy se podle svých právníků odvolá, ale zřejmě procesu nezabrání. Jde už o druhý soud, který aktuálně francouzskému exprezidentovi hrozí.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Aktuální obvinění stojí na odposleších z roku 2014, podle nichž se Sarkozy přes svého právníka Tierryho Herzoga snažil získat informace od soudce kasačního soudu Gilberta Aziberta, který měl na starosti kauzu ohledně nelegálního financování Sarkozyho předvolební kampaně v roce 2007.

Obvinění, že peníze od dědičky firmy L´Oreal Liliane Bettencourtové přijal nezákonně, byl Sarkozy v roce 2013 zproštěn, jenomže vyšetřující soudci odhalili podezřelou komunikaci Herzoga s Azibertem. Exprezidenta obvinili v roce 2014. [celá zpráva]

Cestu k procesu zdržela série odvolání ze strany Sarkozyho a Herzoga, kteří argumentovali nezákonností záznamů exprezidentových rozhovorů. Kasační soud ale před dvěma roky potvrdil legálnost odposlechů. Podle deníku Le Monde je proto „vysoká pravděpodobnost”, že prezident z let 2007 až 2012 půjde před soud, přičemž spolu s ním budou souzeni i Herzog a Azibert.

Sarkozy hlavně namítal, že nic nespáchal, protože Azibert žádný lukrativní post v Monaku nedostal. Ale vyšetřovatelé se domnívají, že to bylo jen kvůli tomu, že obvinění měli podezření, že jejich telefony jsou napíchnuté.

Foto: Ludovic Marin, ČTK/AP

Nicolas Sarkozy

Případ libyjských peněz 

Minulý týden byl Sarkozy předběžně obviněn z přijetí úplatku a nezákonného financování kampaně před volbami v roce 2007 penězi od libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Sarkozy to popírá a tvrdí, že jde o pomstu Libyjců za to, že v roce 2011 prosadil útoky na podporu povstalců bojujících proti Kaddáfímu. [celá zpráva]

Le Monde připomíná, že Sarkozy obviněním z nelegálního financování kampaně čelí také kvůli prohraným volbám z roku 2012 a celkem se ho týká sedm stále probíhajících vyšetřování.

Reklama

Výběr článků

Načítám