Hlavní obsah

Sarkozy představil plán pomoci chudým předměstím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy představil ve čtvrtek plán pomoci chudým předměstím, v nichž žijí zejména přistěhovalci. Projekt má být zaměřen především na mladé lidi. Plán má zlepšit zvýšit jejich zaměstnanost a umožnit kvalitnější vzdělávání. Počítá také s modernizací infrastruktury v okrajových částech francouzských měst.

Článek

„Chtěl bych říci těmto francouzským dětem, že nikdo z nich nebude souzen pro barvu pleti ani adresu bydliště,“ prohlásil Sarkozy. Prezident pomoc podmínil aktivní spoluprací těch, kteří se skutečně chtějí ze své nelehké situace dostat.

Ruku v ruce s pomocí by mělo dojít i ke zlepšení bezpečnosti na předměstích. Sarkozyho plán předpokládá posílení policejních jednotek o 4 000 mužů a nesmlouvavý boj proti kriminálním živlům.

Plán "Naděje na předměstí"
Do programu by se mohlo zapojit až 100 000 mladých lidí. Plán by jim měl umožnit zejména doplnit si dodatečně vzdělání a získat lepší uplatnění na pracovním trhu.
Nejlepší žáci předměstských škol by také podle Sarkozyho měli mít možnost přejít na prestižní internátní školy, aby nebyli nuceni navštěvovat pouze na vzdělávací instituce v místě bydliště.
Na zlepšení infrastruktury je v projektu vyčleněno půl miliardy eur. Celková suma, na kterou by celý plán přišel nebyla vyčíslena.

Imigranty má přijímat parlament

Prezident taktéž navrhl, aby Francie každoročně stanovovala přistěhovalecké kvóty. O počtu přistěhovalců, které daný rok Francie přijme, by tak rozhodoval parlament.

Sarkozyho projekt pro předměstí

Vznikl zejména jako reakce na nepokoje, které na francouzských předměstích vypukly v listopadu 2005. Nepokoje trvaly několik dní a způsobily statisícové škody. Nicolas Sarkozy, tehdejší ministr vnitra, byl kritizován za tvrdý policejní postup proti rebelujícím.

Nepokoje se krátce rozhořely i o dva roky později po smrti dvou mladíků, kteří se na kradeném motocyklu srazili s policejním vozem.

Reklama

Výběr článků

Načítám