Hlavní obsah

Sarkozy je nahý císař, napsal diplomat USA

Paříž

Američtí diplomaté, hodnotící své protějšky, nešetřili v tajných depeších bohatými epitety, libovali si v přezdívkách a hyperbolách. V depeších američtí diplomaté označili francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho za nahého císaře podle známé pohádky o císařových nových šatech.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

U libyjského vůdce Muammara Kaddáfího neopomněli zdůraznit, že jej po celou dobu návštěvy ve Švýcarsku doprovázela smyslná blonďatá ošetřovatelka z Ukrajiny.

Severokorejský vůdce Kim Čong-il zase podle nich trpí epilepsií.

Sarkozy se ovšem nenechal nijak zahanbit. Jeho poradce pro zahraniční politiku Jean-David Levitte zase označil vloni v září v rozhovoru s americkým tajemníkem ministerstva zahraničních věcí Philipem Gordonem venezuelského prezidenta Huga Cháveze za bláznivého.

V memorandu pak stálo: „Levitte shledal, že venezuelský prezident Hugo Chávez je ´bláznivý´ a řekl, že ani Brazílie ho už není schopna dále podporovat.“ Podle zdroje si Levitte neodpustil ještě komentář: „Naneštěstí Chávez ovládá jednu z nejbohatších zemí v Latinské Americe a mění ji v další Zimbabwe," uvedla AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám