Hlavní obsah

Sarkozy během oběda urazil světové vůdce

Novinky, Tomáš Reiner
Paříž

Americký prezident je slabý, španělský premiér mdlého ducha, německá kancléřka je ve vleku Francie a šéf Evropské komise José Barroso je nepodstatný. Během úterního oběda s delegací poslanců v Elysejském paláci to podle svědků řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy. "Svět podle Sarkozyho", dodal k tomu štiplavou poznámku britský list The Times.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

"Obama má bystrou mysl, je velmi chytrý a velmi charismatický. Jenže byl zvolen před dvěma měsíci (sic) a nikdy nevedl žádné ministerstvo. Na jistý počet věcí nemá názor a ne vždycky je standardně rozhodný a výkonný,“ pronesl Sarkozy s tím, že americký prezident zklamal při jednáních o klimatických změnách. "Řekl jsem mu: ‘Nemyslím, že jste docela porozuměl, o co se snažíme s oxidem uhličitým’,“ citoval prezidentova slova v podání jednoho z přítomných poslanců list Libération.

Ani agenturní zprávy, že na nedávném summitu zemí G20 v Londýně Obama pomohl k zákroku proti daňovým rájům tím, že čínského prezidenta Chu Ťin-taa přesvědčil, aby kývnul na kompromisní návrh Francouzů, se podle Sarkozyho nezakládají na pravdě. Hlava Francie prý musela Obamu zahanbit tím, že mu připomněla potřebu jednat. "Byl jste zvolen, abyste stvořil nový svět. Daňové ráje jsou ztělesněním starého světa," měla znít Sarkozyho otcovská rada.

K popularitě, jaké se těší Obama u Evropanů Sarkozy dodal, že při plánované červnové návštěvě šéfa Bílého domu u příležitosti výročí spojenecké invaze do Normandie Obamu požádá, aby suchou nohou přešel Lamanšský průliv. "A on to udělá,“ dodal.

Došlo i na Merkelovou a spol.

Sarkozy si však dobíral i své evropské kolegy. Když připomínal, že španělská vláda rok po francouzské zakázala reklamu ve veřejnoprávní televizi, řekl na adresu premiéra Josého Luise Zapatera, že není moc chytrý. "Znám ale lidi, kteří byli velmi chytří, a nedostali se do druhého kola prezidentských voleb,“ dodal zřejmě v narážce na Lionela Jospina, kterého ve volbách před sedmi lety porazil nacionalista Jean-Marie Le Pen.

Po španělském premiérovi přišla na řadu německá kancléřka Angela Merkelová, která prý v Londýně neměla jinou možnost, než přebrat francouzský postoj, když si uvědomila, v jakém stavu je ekonomika Německa.

Zato prezident Evropské komise José Manuel Barroso byl v Londýně úplně zbytečný, míní Sarkozy. Řekl, že byl "úplně nepřítomný“.

Byli ovšem i evropští vůdcové, jimž se dostalo chvály. Vedle britského expremiéra Tonyho Blaira a jeho nástupce Gordona Browna to byl italský premiér Silvio Berlusconi za to, že dokázal třikrát zvítězit ve volbách.

Reklama

Související články

Francie hrozí, že opustí summit G20

Šance na to, že se na summitu zemí G20 podaří přijmout jednotný postup v boji proti finanční krizi, se dále snižuje. Francouzská ministryně financí Christine...

Výběr článků

Načítám