Hlavní obsah

Sankce jsou k ničemu. Přijmeme KLDR do jaderného klubu, zaznělo z Moskvy

Moskva

Rusko na severokorejský jaderný test zareagovalo smířlivěji než další země. Šéf branného výboru Státní dumy Vladimir Komojedov navrhl přijmout KLDR do „jaderného klubu” a nejmenovaný zdroj z ministerstva zahraničí agentuře Interfax řekl, že se sankce proti Pchjongjangu míjejí účinkem. Americký prezident Barack Obama už reagoval prohlášením, že USA Severní Koreu do jaderného klubu nepřijmou.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

"Dnešní (páteční) test ukázal, že sankce nejsou samospásné, že k řešení severokorejského jaderného problému je třeba přistupovat mnohem šíře, s pozitivním programem," uvedl Komojedov. Takový postup by podle něj umožnil všem vrátit se k jednacímu stolu a problém vyřešit.

Bývalý velitel ruské Černomořské flotily dále řekl, že KLDR je třeba přijmout do jaderného klubu a na této půdě ji přesvědčit o nutnosti zastavení jaderných testů.

Za členy "jaderného klubu" se považují signatářské státy Smlouvy o nešíření jaderných zbraní, které jimi oficiálně disponují, tedy USA, Rusko, Británie, Francie a Čína. Atomové zbraně však vlastní i Indie, Pákistán a zřejmě také Izrael.

Evropská unie, Spojené státy a dokonce i Čína páteční jaderný test odsoudily. Nejčastěji zaznívaly hlasy o dalším zpřísnění sankcí. Ještě během pátku by se navíc měla sejít Rada bezpečnosti OSN.

Severní Korea podnikla v pátek už pátou jadernou zkoušku. Podle zahraničních expertů jde o dosud nejsilnější jadernou zkoušku, která dosáhla asi dvojnásobku intenzity zatím posledního pokusu z letošního ledna.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám