Hlavní obsah

Severní Korea odpálila jadernou bombu, dosud nejsilnější

– Soul/Tokio • Aktualizováno

Severní Korea podnikla v pátek už pátou jadernou zkoušku. Pchjongjang potvrdil provedení testu jaderné hlavice, o kterém nejdříve informovali experti z několika východoasijských zemí v reakci na silné otřesy, které měly ohnisko v oblasti, kde KLDR v minulosti testovala jaderné zbraně. Podle Jižní Koreje bylo zemětřesení vyvoláno uměle a vyvolal ho test dosud nejsilnější nálože.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Severní Korea odpálila jadernou bombu, dosud nejsilnějšíVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury AP státní televize KLDR uvedla, že armáda uskutečnila úspěšný pokusný výbuch jaderné hlavice, který byl odpovědí na nepřátelské postoje Spojených států.

"Naši atomoví vědci provedli pokusný výbuch nově vyrobené jaderné hlavice na místě jaderných zkoušek na severu země," oznámil podle agentury AFP moderátor státní televize.

Dosud nejsilnější výbuch

Podle zahraničních expertů jde o dosud nejsilnější jadernou zkoušku, která dosáhla asi dvojnásobku intenzity zatím posledního pokusu z letošního ledna.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Seismické vlny zachycené po jaderném testu KLDR

Otřes v 8:30 místního času (2:30 SELČ) měl podle americké geologické služby USGS sílu 5,3 stupně. Podle amerického analytika osloveného agenturou Reuters tak silný otřes u jaderné střelnice v Pchunggje-ri mohla vyvolat energie uvolněná při explozi jaderné nálože o síle deset kilotun. U lednové zkoušky odhadovali experti ničivou sílu na zhruba čtyři až šest kilotun. Dosud nejsilnější nálož odpálena v únoru 2013 měla šest až sedm kilotun.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Zástupce oddělení měření seismické aktivity Korejského meteorologického úřadu ukazuje údaje dokládající další jaderný pokus KLDR.

Projev sebedestrukce, zní ze Soulu

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje svolala mimořádné zasedání bezpečnostní rady státu. Test označila za projev „manické lehkovážnosti“ severokorejského vůdce Kim Čong-una. Podle ní jde o vážnou a přímou hrozbu pro mezinárodní společenství, které může jen ”uvalit další sankce a více izolovat” Severní Koreu. Chce tlačit na zpřísnění sankcí.

„Taková provokace bude jen zrychlovat cestu (KLDR) k sebedestrukci,” řekla prezidentka.

Uvedla, že hodlá kvůli zkoušce tlačit na zpřísnění mezinárodních sankcí na KLDR.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Pracovníci oddělení měření seismických aktivit Korejského meteorologického ústavu věnují pozornost údajům získaným v souvislosti s jaderným testem KLDR.

Prezidentka o události telefonicky hovořila s americkým protějškem Barackem Obamou, který byl na cestě ze summitu v Laosu. Oba státníci o severokorejské jaderné hrozbě jednali tento týden na summitu sdružení ASEAN, kde šéf Bílého domu přislíbil, že jeho země bude spolupracovat s OSN na dalším zpřísnění sankcí proti Pchjongjangu.

Obamův mluvčí Josh Earnest řekl, že prezident „zopakoval nezlomný závazek USA zajistit bezpečnost našich spojenců v Asii a na celém světě”.

Foto: David Ryneš, Novinky

Testy jaderných náloží v Severní Koreji se srovnáním síly exploze při bombardování v Hirošimě

„Prezident dal najevo, že bude v následujících dnech pokračovat v konzultacích s našimi spojenci a partnery, aby zajistil, že provokativní činy Severní Koreje budou mít vážné následky,” dodal Ernest.

Obama už hovořil s japonským premiérem Šinzem Abém, který prohlásil, že jeho země „v žádném případě nemůže prominout” takové jednání a že bude „tvrdě protestovat”.

Test odsoudilo nejen Japonsko, ale i Čína 

„Jaderný vývoj Severní Koreje se stává stále více smrtící hrozbou pro japonskou bezpečnost a vážně podkopává mír a bezpečnost v oblasti,” řekl Abé. Japonsko je v dostřelu severokorejských balistických raket.

KLDR odsoudil i její nejbližší spojenec, Čína. „Dnes provedla (KLDR) další jaderný test navzdory širokému mezinárodnímu odporu. Čínská vláda se tvrdě staví proti tomuto testu,” uvedlo čínské ministerstvo zahraničí.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

KLDR posiluje

Test byl proveden poté, co KLDR tento týden oznámila, že odmítne případné další sankce, které by na ni uvalila Rada bezpečnosti OSN kvůli testům balistických raket. KLDR letos udělala velký pokrok ve vývoji těchto raket, vypustila další umělou družici, ale hlavně se jí opakovaně podařilo odpálit raketu Rodong, která má dolet minimálně 2000 km. Úspěšně také vypustila balistickou raketu z ponorky.

Foto: KCNA, Reuters

Archivní fotografie odpalu severokorejské balistické rakety z ponorky

Severokorejský diktátor Kim Čong-un opakovaně tvrdil, že se země připravuje na další jaderný test.

Pokud se informace o testu potvrdí, půjde již o pátou jadernou zkoušku provedenou severokorejským totalitním režimem. Dosud poslední čtvrtý test uskutečnila KLDR letos v lednu.

Anketa

Hrozí podle vás nebezpečí, že režim v KLDR své jaderné zbraně proti někomu použije?
Ano
70,5 %
Ne
29,5 %
Celkem hlasovalo 2101 čtenářů.

Jaderný program KLDR

  • 9. 9. 2016 - KLDR provedla pátý jaderný test. Odpálila dosud nejsilnější nálož o síle cca deset kilotun.
  • 7. 2. 2016 - Severní Korea vypustila umělou družici
  • 6. 1. 2016 - KLDR provedla čtvrtý jaderný test, tvrdí, že šlo o malou vodíkovou bombu
  • září 2015 - Obnovený jaderný reaktor v Jongbjonu v plném provozu.
  • 20. 5. 2015 - KLDR oznámila, že zmenšila jaderné nálože, takže je může umístit do hlavic balistických raket
  • 12. 2. 2013 - KLDR provedla třetí jaderný test. Nálož měla sílo šest až sedm kilotun.
  •  24. 1. 2013 - KLDR pohrozila, že uskuteční třetí jaderný test.
  •  21. 1. 2013 - Rada bezpečnosti OSN rozšířila sankce proti KLDR.
  •  12. 12. 2012 - KLDR sama vypustila jako desátá země umělou družici. Vynesla ji raketa Unha-3, která může sloužit i jako balistická raketa.
  •  13. 4. 2012 - Severní Korea se pokusila vypustit družici, raketa však několik minut po startu explodovala.
  •  21. 11. 2010 - Severokorejští činitelé řekli americkému jadernému expertovi Siegfriedu Heckerovi, že v Jongbjonu instalovali 2000 centrifug na obohacování uranu.
  • 12. 6.  2009 - Rada bezpečnosti OSN zpřísnila sankce proti KLDR.
  • 25. 5. 2009 - KLDR provedla druhý podzemní jaderný test.
  • 13. 4. 2009 - RB OSN jednomyslně odsoudila vypuštění rakety z počátku měsíce a rozšířila vůči KLDR sankce. Den poté Pchjongjang opustil šestistranná jednání o svém jaderném programu a vyhnal inspektory MAAE.
  • 5. 4. 2009 - KLDR se pokusila vypustit satelit. Start rakety byl považován za test balistické střely.
  • Leden 2009 - KLDR oznámila, že si zachová své jaderné zbraně tak dlouho, dokud Spojené státy budou vlastním jaderným arzenálem podporovat Jižní Koreu.
  • 11. 10. 2008 - USA vyřadily Severní Koreu ze seznamu zemí podporujících terorismus.
  • 27. 6.  2008 - KLDR zničila chladící věž jongbjonského reaktoru.
  • 14. 7. 2007 - KLDR uzavřela hlavní jaderný komplex v Jongbjonu. Inspektoři MAAE to potvrdili o dva dny později.
  • 13. 2.  2007 - Další kolo šestistranných rozhovorů skončilo dohodou: KLDR souhlasila s uzavřením komplexu v Jongbjonu a vstupem inspektorů výměnou za hospodářskou a potravinovou pomoc.
  • 9. 10. 2006 - KLDR provedla první test malé jaderné nálože. Japonsko a USA pochybovaly o jeho úspěšnosti. RB OSN schválila sankce vůči KLDR.
  • 5. 7. 2006 - Severní Korea provedla zkoušku několika raket včetně balistické střely Tepodong-2.
  • 10. 2. 2005 - Pchjongjang oficiálně oznámil, že má jaderné zbraně, a to na sebeobranu proti snaze USA izolovat KLDR.
  • 10. 1. 2003 - Severní Korea odstoupila od Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT).
  • 21. 12. 2002 - KLDR odpečetila jaderný komplex Jongbjon a odpojila kamery Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Do konce roku vyhostila inspektory OSN.
  • 17. 10. 2002 - USA oznámily, že KLDR byla pod tlakem důkazů nucena přiznat, že pokračovala řadu let v tajném programu vývoje jaderných zbraní nehledě na dohodu z roku 1994.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám