Hlavní obsah

Ruští vyšetřovatelé hledají ženu z doprovodu Navalného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští vyšetřovatelé hledají ženu, jež doprovázela Alexeje Navalného na Sibiři, píše agentura RIA Novosti. Má se jmenovat Marina Pěvčichová a trvale žije ve Velké Británii. Odmítla prý 20. srpna podat ruské policii vysvětlení a o dva dny později odletěla do Německa, kde se její stopa ztrácí.

Foto: Reuters

Převoz Alexeje Navalného na berlínskou kliniku.

Článek

Ruské ministerstvo vnitra chce požádat německé úřady o povolení účastnit se vyšetřování kauzy Navalnyj, které se vede v Německu.

Zatím se ruským vyšetřovatelům podařilo sestavit časovou osu pohybu Navalného a jeho doprovodu v Omsku včetně okruhu jeho kontaktů a návštěv. Nachází se mezi nimi hotel Xander s restaurací Velvet, pronajatý byt, kde se konalo pracovní setkání Navalného příznivců, a kavárna na letišti v Omsku.

Stav Navalného se dál zlepšuje, i když ho otrávili silným jedem

Evropa

Ruská policie vyslechla kromě Mariny Pěvčichové všechny členy Navalného doprovodu.

Čtyřiačtyřicetiletý předák ruské opozice Alexej Navalnyj byl 20. srpna hospitalizován poté, co se mu udělalo špatně během letu ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Letadlo muselo nouzově přistát v Omsku a Navalnyj byl v bezvědomí převezen do tamní nemocnice.

Dva maskovaní muži otrávili Navalného spolupracovníky neznámou látkou

Evropa

Rodina i lidé z jeho doprovodu tvrdili, že byl otráven, to ale ruští lékaři odmítli s tím, že stopy po jedu se nenašly. Později byl po tlaku jeho rodiny převezen na berlínskou kliniku Charité, i když ruští lékaři byli proti.

Německá vláda později oznámila, že Navalnyj měl být otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Moskva podíl na otravě odmítá a tvrdí, že ruští lékaři její známky nezjistili. Navalnyj se už probral z umělého spánku a podle lékařů reaguje na slovní podněty.

Otravy, záhadná úmrtí. Kritiků Kremlu v ohrožení života přibývá

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám