Hlavní obsah

Dva maskovaní muži otrávili Navalného spolupracovníky neznámou látkou

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novosibirsk

Nejméně tři spolupracovníci ruského opozičního předáka Alexeje Navalného skončili v nemocnici. Do jejich kanceláře v Novosibirsku totiž dvojice maskovaných mužů vhodila neznámou látku, uvedla CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj.

Článek

„Jeden muž držel dveře, druhý vhodil do místnosti lahev se žlutou tekutinou se silným štiplavým zápachem,“ uvedla projektová manažerka Navalného týmu v Novosibirsku Olga Gusevová.

Navalnyj je při vědomí a reaguje na slova lékařů

Evropa

Celý incident zachytily bezpečnostní kamery. V kanceláři, do které pachatel neznámou látku vhodil, tou dobou podle Gusevové pobývalo přibližně 50 lidí. „Několik místních dobrovolníků se cítilo zle. Měli závratě, křeče a špatně se jim dýchalo,“ dodala manažerka.

Kritik současného ruského režimu a prezidenta Vladimira Putina Alexej Navalnyj skončil 20. srpna v bezvědomí poté, co byl podle jeho mluvčí otráven jedem v čaji na letišti v Tomsku.

Navalnyj byl později převezen do berlínské kliniky Charité, kde lékaři odhalili „jednoznačné důkazy“ o tom, že byl otráven nervově paralytickou látkou novičok. Stav ruského opozičního předáka se v pondělí zlepšil, lékaři ho probudili z umělého kómatu a jejich pacient reaguje na slovní podněty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám