Hlavní obsah

Ruští školáci si v kvízu upevňují znalosti z rozhovoru Putina s Carlsonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávný rozhovor ruského prezidenta Vladimir Putina s americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem se stal součástí osnov ruských škol. Žáci se s ním seznamují prostřednictvím historického kvízu, jehož součástí jsou ukázky z interview. Upozornil na to projekt Ně norma, který sleduje indoktrinaci ruských dětí ideologií podporující ruskou invazi na Ukrajinu.

Foto: Sputnik/Gavriil Grigorov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin poskytl rozhovor americkému novináři Tuckeru Carlsonovi 6. února 2024

Článek

Školy po celém Rusku označují kvíz nazvaný Od Rusi k Rusku za zábavný a poučný zároveň. Podle projektu Ně norma se ho v některých případech zúčastnily i děti, kterým je jen šest nebo sedm let.

Putin v únoru asi dvouhodinové interview s Carlsonem zahájil třicetiminutovým výkladem o dějinách Ruska od 9. století, během kterého mluvil třeba o tom, že Ukrajina nemá tradici samostatné státnosti. To je teze, kterou Kyjev odmítá.

V kvízu rozděleném do několika bloků se kromě historie otázky zabývají také důvody pro zahájení války proti sousední zemi, americkými protiruskými sankcemi nebo „přistoupením současných ukrajinských území k Rusku“. Děti odpovídají například na otázku, co ve 13. století znamenalo slovo „Ukrajinec“. Má jim to připomenout, že šlo o strážce hranic nebo někoho, kdo žil v pohraničí, a nikoliv o obyvatele státu jménem Ukrajina. Na konci kvízu mají děti vymyslet otázku, jakou by položily prezidentu Putinovi.

Zásahy do ruských školních osnov

„Není překvapivé, že se Carlsonovo interview dostalo do škol vzhledem k tomu, v jak masovém měřítku se mu věnovala ruská státní média,“ poznamenal podle agentury Reuters mluvčí projektu Ně norma Dmitrij Cibrijov. Podle něj je kvíz pouze jedním z příkladů zásahů do ruských školních osnov po začátku války na Ukrajině.

Putinův rozhovor u moskevských diváků propadl

Evropa

Školy kvůli invazi zavedly hodiny týkající se vlasteneckých témat, někdy je během nich navštěvují vojáci a váleční veteráni. Ně Norma v minulosti zaznamenala případy, kdy děti ve školách vyráběly svíčky vojákům na ohřátí v zákopech nebo pletly maskovací sítě.

Putin se snaží Rusům vštípit, že je důležité, aby se sjednotili v době války a v situaci, kdy Západ podle jeho ideologie ohrožuje existenci jejich země.

Loni poradce Kremlu Vladimir Medinskij vydal čtyři nové učebnice dějepisu pro studenty ve věku od 16 do 18 let, které prezentují Putinův pohled na rozpad Sovětského svazu a příčiny války na Ukrajině.

Rusko nemůže být na Ukrajině poraženo, řekl Putin americkému moderátorovi

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám