Hlavní obsah

Ruská ekonomika klesla o čtyři procenta. Čekal se hlubší propad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská ekonomika ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů klesla v meziročním srovnání o čtyři procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou bez jakýchkoliv podrobností v pátek zveřejnil ruský statistický úřad. Podle analytiků byl pokles způsoben slabou spotřebitelskou poptávkou a následky sankcí.

Foto: Profimedia.cz

Prodavač triček s podobiznami ruského prezidenta V. V. Putina, zakladatele Sovětského svazu V. I. Lenina či sovětského diktátora J. V. Stalina před budovou ruského ministerstva zahraničí v Moskvě

Článek

Pokles hrubého domácího produktu ve druhém čtvrtletí nebyl tak vysoký, jak se očekávalo. Analytici oslovení agenturou Reuters v průměru předpovídali propad o sedm procent. V prvním čtvrtletím se HDP zvýšil o 3,5 procenta.

Ruská ekonomika se začala propadat do recese poté, co Moskva koncem února vyslala své ozbrojené síly na Ukrajinu. To vyvolalo rozsáhlé sankce Západu, které se dotkly energetického a finančního sektoru, včetně zmrazení ruských rezerv v zahraničí, a způsobilo odchod desítek západních společností z ruského trhu. Druhé čtvrtletí bylo prvním celým čtvrtletím, kdy se do vývoje ekonomiky invaze promítla.

Už žádné výjimky. V EU začal naplno platit zákaz dovozu ruského uhlí

Ekonomika

Analytici centrální banky očekávali, že HDP ve druhém čtvrtletí klesne o 4,3 procenta a ve třetím předpovídají propad o sedm procent. Centrální banka předpokládá, že ekonomika začne oživovat ve druhé polovině roku 2023.

Vzhledem k nestabilnímu politickému prostředí se ale oficiální prognózy hloubky ruské recese liší. Ministerstvo hospodářství v dubnu uvedlo, že HDP by mohl letos klesnout o více než 12 procent po loňském růstu o 4,7 procenta. Letošní pokles by znamenal nejhorší výkon od poloviny 90. let. Od té doby se ale prognózy zmírnily.

ANALÝZA: O co vlastně Rusku jde? Ukrajina má ohromné zásoby plynu

Válka na Ukrajině

Centrální banka v dubnu očekávala pokles o osm až deset procent. Minulý měsíc však svoji předpověď revidovala a čeká snížení HDP o čtyři až šest procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám