Hlavní obsah

Rusové zvolí nové poslance. Běžte hlasovat, vybízí Putin ze samoizolace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Běžte k volbám a hlasujte, vyzval ruský prezident Vladimir Putin občany. Jde podle jeho slov o „nejdůležitější událost v životě společnosti a země“. Putin vzhledem k izolaci, do níž se uchýlil kvůli výskytu koronaviru ve svém okolí, natočil videoposelství, které bylo zveřejněno na webu Kremlu. Volby do Státní dumy, dolní komory parlamentu, jsou v Rusku třídenní a začínají v pátek.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„V nejbližších dnech – 17., 18. a 19. září – se uskuteční volby poslanců Státní dumy. Volba jejího nového složení je bezpochyby nejdůležitější událostí v životě naší společnosti a země,“ uvedl Putin. Současně apeloval na občany, aby šli k volbám.

„Žádám vás, abyste se zúčastnili nadcházejícího hlasování, vyberte si jakýkoli den, který vám bude vyhovovat, počínaje 17. zářím. Přijďte do volebních místností nebo využijte možnosti elektronického hlasování. Moderní technologie zaručují jeho bezpečnost a spolehlivost,“ dodal.

Putin skončil v samoizolaci, v jeho okolí se objevil covid

Evropa

Putin řekl, že spoléhá na zodpovědné, vyvážené a vlastenecké občanské postoje Rusů, na jejich touhu „volit zástupce, kteří budou pracovat pro dobro a ve jménu své milované vlasti, v zájmu lidí a každého občana Ruska”.

Hlava státu připomněla, že dolní parlamentní komora je jedním z klíčových orgánů v systému státní moci v Rusku. Podle Putina je to všechno „pečlivá, složitá práce, vyjma populismu a planých řečí“. „Vyžaduje nejvyšší profesionalitu, protože za každým rozhodnutím, každou legislativní změnou jsou osudy milionů lidí,“ uvedl.

Agentura AP napsala, že volby jsou považovány za důležitou součást snahy prezidenta Vladimira Putina o upevnění moci před příští volbou hlavy státu.

Putinovo Jednotné Rusko v průzkumech ztrácí

Evropa

Podle serveru The Moscow Times jsou nadcházející volby do Státní dumy považovány za test podpory pro Jednotné Rusko, které se potýká s poklesem popularity.

Životní úroveň Rusů v posledním desetiletí klesala a další ránu jí zasadila pandemie covidu-19, přibližuje AFP. Na stranu, která čelí obviněním z korupce, dopadá frustrace občanů, vzhledem k absenci skutečné politické konkurence si přesto Jednotné Rusko nejspíš udrží dvoutřetinovou většinu ve Státní dumě, která je nutná pro změny ústavy, napsala agentura AFP.

Podle poslední prognózy státní agentury VCIOM by vládní uskupení mohlo získat kolem 42 procent hlasů, přičemž v předchozích volbách v roce 2016 obdrželo 54,2 procenta hlasů a obsadilo 343 ze 450 parlamentních křesel.

Stranu se snaží podpořit rovněž Putin, jehož popularita zůstává vysoká a jenž uskupení pomáhal založit. Nedávno třeba schválil zvýšení platů vojáků či policistů, což slíbil na srpnovém sjezdu strany.

Rusko opět úspěšně vyzkoušelo střelu Cirkon, letěla sedmkrát rychleji než zvuk

Evropa

Tyto volby jsou podle některých analytiků pro prezidenta důležité, jelikož si chce nad parlamentem udržet naprostou kontrolu. V roce 2024 mu vyprší současný mandát a on se rozhodne, zda se bude o post znovu ucházet, nebo zvolí jinou strategii, jak zůstat u moci, píše AP.

„Putin rád udržuje nejistotu a dělá rozhodnutí na poslední chvíli,“ poznamenal politický analytik Abbas Galljamov, jenž dříve pracoval pro Kreml. „Nikdo nebude do poslední chvíle vědět, co udělá v roce 2024. Bude opět kandidovat, nebo navrhne svého nástupce? Bude další ústavní reforma? Bude zapotřebí schválit novou vládu nebo změnit volební zákony? Putin chce mít volné všechny cesty (...) Parlament proto musí být naprosto poslušný,“ dodal Galljamov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám