Hlavní obsah

Rusko opět úspěšně vyzkoušelo střelu Cirkon, letěla sedmkrát rychleji než zvuk

Moskva

Ruské vojenské námořnictvo provedlo další úspěšný test nové hypersonické střely s plochou dráhou letu Cirkon. S odvoláním na ministerstvo obrany to oznámila agentura TASS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko testovalo hypersonickou střeluVideo: Reuters

 
Článek

Střela byla odpálena z fregaty Admirál Gorškov plující v Bílém moři. „Podle získaných kontrolních dat střela Cirkon úspěšně zasáhla cíle ve vzdálenosti 350 km. Při zkoušce se potvrdily takticko-technické vlastnosti střely Cirkon. Rychlost letu se pohybovala okolo sedmi Machů,“ uvedlo ministerstvo obrany s tím, že cíl byl na pobřeží Barentsova moře.

Loni v únoru ruská média informovala, že střela byla na počátku roku 2020 poprvé odpálena z válečné lodi. Po odpálení z fregaty Admiral Gorškov zasáhla asi 500 kilometrů vzdálený cíl na severním Uralu.

Rusko vypustilo hypersonickou střelu Cirkon z lodě

Evropa

Další úspěšné testy střely 3M22 Cirkon se uskutečnily loni v prosinci a pak letos v dubnu.

Cirkon, jehož rychlost překračuje až osmkrát rychlost zvuku, by měl být schopen zasahovat jak lodě, tak pozemní cíle. Patří mezi nové ruské zbraně. Vzhledem k vysoké rychlosti a schopnosti prudce manévrovat je obrana proti těmto střelám těžká.

Rusko hrozí jaderným supertorpédem

Svět

Střelami by měly být vyzbrojeny nejen hladinové lodě, ale také ponorky.

Ruský prezident Putin tvrdí, že nové střely, z nichž některé mohou zasáhnout cíle po celém světě, mají odradit protivníky od útoku na Ruskou federaci.

Rusko vyvíjí nové zbraně, aby nikoho nenapadlo s ním bojovat, řekl Putin

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám