Hlavní obsah

Rusové ztratili na Ukrajině několik letadel, dále útočí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské jednotky v úterý dále útočí na Ukrajinu ze severu i z jihu, i když ukrajinské letectvo zaútočilo na dvě kolony a podařilo se sestřelit i několik ruských letadel. Kyjev se Rusům stále nepodařilo dobýt, dopadl tam ale další granát na jeden z obytných domů. Několik desítek ruských vojáků proniklo do centra Chersonu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Západně od Kyjeva byla v pondělí k vidění vypálená vojenská vozidlaVideo: Reuters

 
Článek

„Celkem bylo 28. února sestřeleno pět nepřátelských stíhaček včetně strojů Su-30 a Su-35. Při náletu okupantů na Vasylkiv a Brobary ukrajinské stíhačky napadly a sestřelily dvě ruská letadla. Další tři ruské letouny sestřelily systémy protivzdušné obrany S-300,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Ukrajinská protivzdušná obrana podle sdělení ministerstva sestřelila raketami Buk také jednou střelu s plochou dráhou letu a jeden vrtulník.

Celkem podle ukrajinského generálního štábu přišlo Rusko od začátku útoku na Ukrajinu o 5710 vojáků, 29 letadel a 29 vrtulníků a 198 tanků a 846 obrněnců.

Rusové se ke ztrátám nevyjádřili. Obvykle však všechna ukrajinská tvrzení o ztrátách popírají jako propagandu.

Na Kyjev se žene 64kilometrová ruská vojenská kolona

Válka na Ukrajině

Ukrajinské letectvo se pokoušelo zastavit nepřátelský postup také bitevníky Su-25, které zaútočily na nepřátelské kolony obrněných vozidel u Kyjeva a Žytomyru. V Černihivské oblasti a u Berďansku provedly ukrajinské bombardéry Su-24M čtyři útoky na tankové a mechanizované kolony.  Bezpilotní letouny Bayraktar si připsaly jeden zničený tank.

Útoky na hlavní město

Kyjev se stal opět centrem mohutného ostřelování poté, co skončilo neúspěchem čtvrteční jednání mezi Ukrajinou a Ruskem na hranicích Běloruska.

První kolo jednání mezi Ruskem a Ukrajinou skončilo. Putin ustoupit nehodlá

Evropa

V úterý ráno dopadl na další obytný dům v Kyjevě granát. Hlavní město se však ruským agresorům stále nepodařilo dobýt, potvrzují ukrajinské zdroje.

Ve městě Ochtyrka, které leží mezi Kyjevem a Charkovem, ruské dělostřelectvo zabilo nejméně 70 ukrajinských vojáků, uvedla hlava Sumské oblasti Dmytro Žyvyckyj: „Na hřbitově se nyní připravují místa pro 70 mrtvých ukrajinských bojovníků.“ Pro jistotu se ale kopou hroby pro 200 těl. Zasažena byla u Ochtyrky velká ukrajinská základna.

V boji utrpěli neupřesněné ztráty i Rusové. Ukazuje to, že se Rusům nedaří snadno postupovat ani mimo velká města.

Ruské dělostřelectvo u Ochtyrky zabilo 70 ukrajinských vojáků

Válka na Ukrajině

Separatisté z Doněcka tvrdí, že během úterý obklíčí Mariupol. Ruští vojáci jsou údajně i v centru Chersonu.

Foto: Andrew Marienko, ČTK/AP

Trosky sestřeleného letadla u Charkova

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám