Hlavní obsah

Rusové tvrdí, že odrazili útok na Sevastopol. Zazněly výzvy k evakuaci, prý podvodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tři ukrajinské bezposádkové čluny se podle sdělení ruské Černomořské flotily pokusily proniknout do Sevastopolského zálivu. Atak doprovázený zřejmě i útokem dronů se podařilo odrazit, uvedl ve středu po šesté ráno na svém kanálu na Telegramu sevastopolský gubernátor Michail Razvožajev. Výzvy k evakuaci města, které vysílaly rozhlasové stanice, označil za lživé.

Foto: Reuters

Ruské válečné lodě v Sevastopolu

Článek

K útoku a jeho odražení Razvožajev napsal: „Do této chvíle byly zničeny tři objekty. Pokoušely se proniknout do zálivu. Naši námořníci na ně stříleli ze střelných zbraní. Také zasahovala protivzdušná obrana (PVO) proti cílům ve vzduchu.“

„Lodě neutrpěly škody,“ zdůraznil gubernátor. Správa města ale podle agentury Reuters přerušila provoz trajektů v oblasti přístavu.

Výbuchy zničených bezposádkových člunů vyrazily okna v domech na Leninově ulici, uvedl a dodal, že žádní lidé neutrpěli zranění. Podle něj se útoky podařilo odrazit.

U Sevastopolu jsme sestřelili ukrajinský dron, tvrdí Rusové

Evropa

Na některých stanicích pak zazněly výzvy obyvatelům k evakuaci do Ruské federace s tím, že pro ni budou zajištěny prostředky. Jednu zveřejnil na svém účtu i Razvožajev s tím, že jde o lež. „Šíří se informace o evakuaci pomocí trajektů a další nesmysly. Samozřejmě je to lež,“ uvedl.

Podle něj jde o ukrajinský hackerský útok, kdy bylo napadeno vysílání jednotlivých stanic.

Gubernátor tvrdí, že pokud by se jednalo o evakuaci, vysílaly by ji všechny stanice naráz. Zmínil také, že by ji nevysílaly jen krátkovlnné stanice, ale také místní rozhlas s tlampači na ulicích, jenže ty nelze kvůli zastaralé analogové technologii hacknout.

Sevrer Lenta dodal, že obyvatelé města byli informováni o výbuších ve městě. Předpokládalo se, že souvisejí se zásahy PVO.

Bylo oznámeno, že se výbuchy ozvaly ve chvíli, kdy oblast nad neutrálními vodami opustil americký průzkumný dron RQ-4 Global Hawk a zamířil nad Středozemní moře.

Na síti Telegram se objevily i záznamy zvuku exploze. Tvrzení ale nedává moc smysl, protože se podle Flightradaru stroj nepřiblížil ke Krymu.

Spojené státy minulý týden přestaly vysílat nad Černé moře své drony poté, co do jednoho typu RQ-9 Reaper narazila ruská stíhačka Suchoj Su-27, v pátek ale oznámily, že lety dronů obnovují.

Vysílat ale začaly výše létající drony RQ-4. První let se uskutečnil v pátek, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného představitele.

Zpráva není zatím potvrzena z jiného zdroje. Ukrajinci se však už pokusili loni na konci října zaútočit na sevastopolský přístav bezposádkovými čluny.

Zdrcující důkaz. Pentagon zveřejnil snímky, jak ruský pilot srazil bezpilotní letoun USA

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám