Hlavní obsah

Zdrcující důkaz. Pentagon zveřejnil snímky, jak ruský pilot srazil bezpilotní letoun USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Američané ve čtvrtek zveřejnili záběry z dronu, který jim v úterý v mezinárodním vzdušném prostoru nad Černým mořem zničily ruské stíhačky. Prokazují, že jeden ze suchojů nad americký bezpilotní stroj vypustil palivo a narazil do něj. Tím mu zničil motor. Moskva přitom kontakt s dronem popírala.

USA zveřejnily záběry střetu jejich dronu s ruským letounem.Video: Reuters

 
Článek

K popisovanému incidentu došlo v úterý nedaleko poloostrova Krym. Americký dron MQ-9 Reaper tam konfrontovaly dva ruské bojové letouny Suchoj Su-27. 

Při zpomalení záběrů, které ve čtvrtek rozeslala agentura Reuters, je jasně patrné, že vypouštěné palivo nebo následný náraz poškodily listy vrtule. Bezpilotní stroj pak nebyl schopen dalšího letu a americké letectvo ho raději sestřelilo.

Americká stanice CNN k videu uvedla, že suchoj nejprve vypustil palivo ve snaze dron poškodit a následně, v okamžiku, kdy se záběr přerušil, do dronu narazil.

Rusové útok na dron popírali. Přiznali sice, že se jejich piloti k dronu přiblížili, odmítli ale agresivní manévry a vypouštění paliva. Ke zveřejnění ze záznamu kamery se zatím Rusové nevyjádřili.

Přes všechno popírání jsou už z pilotů doma hrdinové. Na Telegramu se to hemží nejen pochvalami, ale i odměnami v rublech, byť zatím virtuálních. Nejmenovaným letcům uživatelé vypisují veřejné sbírky a kromě milionu rublů (300 tisíc korun) slibují také nové boty nebo krabičku poslední záchrany.

Foto: Reuters

USA zveřejnily záběry střetu jejich dronu s ruským letounem.

Rusové: Americký dron jsme nesundali, ale piloti jsou hrdinové a složíme se jim na nové boty

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám