Hlavní obsah

Rusové střílejí vlastní vojáky, kteří neuposlechnou rozkazy, uvedl Kirby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy mají informace, že Rusové zabíjejí vojáky, kteří odmítnou uposlechnout rozkaz, uvedl mluvčí Národní bezpečnostní rady Bílého domu John Kirby. Dodal, že někteří vojáci i jednotky odmítají splnit rozkazy, protože se ruská taktika nezměnila, Rusové dál používají lidské vlny, které mají mnoho obětí. Podle ukrajinského velení se ruští vojáci bouřili zejména u Avdijivky, o kterou se tvrdě bojuje.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady John Kirby

Článek

„Máme informaci, že ruská armáda skutečně popravuje vojáky, kteří odmítnou uposlechnout rozkaz,“ řekl ve čtvrtek John Kirby novinářům. „Také máme informaci, že ruští velitelé hrozí popravami celým jednotkám, které se chtějí stáhnout před ukrajinskou dělostřeleckou palbou,“ dodal podle agentury Reuters.

Vysvětlil i důvod, proč se ruští vojáci a jednotky bouří: „Mobilizované ruské síly zůstávají nevycvičené. Nemají dostatečné vybavení a nejsou připravené na boj, což byl důvod, proč loni neuspěla jejich zimní ofenziva.“

Podle BBC uvedl, že se nic nezměnilo ani na ruské taktice: „Vypadá to, že používají to, co se označuje za taktiku lidských vln, prostě vrhají masy špatně vycvičených vojáků rovnou do boje. Žádné adekvátní vybavení, žádné vedení, žádné zdroje, žádná podpora. Není překvapivé, že ruské síly doplácejí na nízkou morálku.“

Ruské ztráty u Avdijivky

Mluvčí ukrajinské armády podle BBC uvedl, že ruské jednotky odmítají útočit kvůli velkým ztrátám na Avdijivku a docházelo v nich ke vzpourám. Mluvčí ukrajinského uskupení sil Tavrija Oleksandr Štupun sdělil, že od 10. října u Avdijivky a nedaleké Marjinky Rusové ztratili 5000 vojáků a 400 obrněných vozidel. Tato čísla není jak ověřit.

Satelitní záběry podle Institutu pro studium války ukazují, že Rusové u Avdijivky od 10. do 20. října přišli o 109 vozidel, zejména bojových vozidel pěchoty a tanků. Američané uvádějí 125 ztracených vozidel.

ISW sdělil, že ohromné ztráty obrněné techniky od začátku invaze omezily ruskou schopnost provádět efektivní boj stojící na pohyblivých operacích mechanizovaných sborů už na začátku roku 2023. Další ztráty u Vuhledaru pak vedly Rusy k tomu, že přestali podnikat trvalé útoky za pomoci obrněné techniky.

Rusové se dál pokoušejí obklíčit Avdijivku

Tato schopnost bude podle ISW dále ochromena, protože ztráty techniky u Avdijivky jsou vyšší než u Vuhledaru a Rusům se je nedaří nahrazovat, i když se snaží mobilizovat průmyslovou základnu. Přesto ale pokračují v útocích na Avdijivku a Marjinku, uvedl v pátek ukrajinský generální štáb: „V zóně, za kterou odpovídá skupina Tavrija v avdijivském směru, nepřítel neupouští od pokusů obklíčit Avdijivku, aktivně zapojuje letectvo, ale ukrajinští vojáci drží tvrdě obranu a způsobují nepříteli citelné ztráty.“ V oblasti čelili ukrajinští obránci více než dvaceti útokům, uvedl štáb podle Ukrajinské pravdy.

Rusko ohledně poprav mlčí

Kreml, ruské ministerstvo obrany ani ruské velvyslanectví ve Washingtonu neodpověděly na dotaz, který ohledně popravování vojáků položila agentura Reuters.

Ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov místo toho ve vyjádření na síti Telegram uvedl, že Spojené státy „podnikají na mezinárodním poli provokativní a pobuřující akce, které vypadají spíš jako přilévání oleje do ohně“. Reagoval tak na poslední balíček americké pomoci Ukrajině ve výši 150 milionů dolarů (3,5 miliardy korun).

Rusové přisunuli k Avdijivce posily. Počet útoků přesto klesá

Válka na Ukrajině

Putin mírní očekávání u Avdijivky, mluví jen o aktivní obraně

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám