Hlavní obsah

Rusové přisunuli k Avdijivce posily. Počet útoků přesto klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Avdijivka

Rusové přisunuli k Avdijivce, kde pokračují v útoku, posily, uvedl Institut pro studium války. Podle ukrajinského vojenského pozorovatele je do bojů zapojena kromě různých oslabených jednotek ze samozvané Doněcké lidové republiky 14. motostřelecká brigáda z Doněcké lidové republiky a dvě brigády z 2. vševojskového armádního sboru z ruského Centrálního vojenského okruhu. Další brigáda z tohoto okruhu je v záloze.

Foto: LIBKOS, ČTK/AP

Ukrajinci pálí u Avdijivky z bojového vozidla pěchoty

Článek

Další jednotky 2. vševojskového armádního sboru působí severně od Bachmutu mezi Svatove a Kreminnou, kde Rusové útočili už v létě, ale pak byli zatlačeni zpět. Posílily je jednotky z nově zformované 25. armády, uvedl Institut.

U Avdijivky se Rusům v úterý podařilo postoupit jižně od města kolem silnice E50 spojující Debalcevo s Dniprem.

Ukrajinský generální štáb ruské útoky potvrdil: „V avdijivském směru se nepřítel nepřestává pokoušet obklíčit Avdijivku.“ Za posledních 24 hodin jich bylo deset. Jejich počet ale klesá, v neděli jich bylo třicet.

Patnáct útoků museli Ukrajinci odrážet ve směru na Kupjansk u Syňkivky a Ivanivky v Charkovské oblasti a pět u Stělmachivki v Luhanské oblasti.

Lhůta pro Šojgua

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu během jednání o situaci na Ukrajině prohlásil, že ruské síly zlepšily své taktické pozice v blíže nespecifikovaných oblastech a že ruská „aktivní obrana“ na frontě, včetně blízkosti Avdijivky, brání postupu Ukrajiny.

Stal se tak po prezidentovi Vladimirovi Putinovi druhým vysokým ruským představitelem, který označil boje u Avdijivky za aktivní obranu a za protiofenzivu.

Už dříve ISW s odkazem na ruské zdroje informoval, že Putin dal svému ministru obrany Sergeji Šojguovi čas do konce října, aby zlepšil situaci na frontě, zastavil ukrajinskou protiofenzivu a dovolil ruským silám znovu získat iniciativu.

Putin mírní očekávání u Avdijivky, mluví jen o aktivní obraně

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám