Hlavní obsah

Šlápl na minu. Rusové přišli na Ukrajině o dalšího generála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V bojích na Ukrajině přišel o život ruský generál Vladimir Zavadskij, informovala stanice BBC. Zástupce velitele 14. armádního sboru přišel o život při explozi miny v bojové zóně, uvedla agentura Novorossija. Později vyšlo najevo, že na ni šlápl.

Foto: Síť X/ Anton Heraščenko

Generál Vladimir Zavadskij

Článek

O smrti už sedmého ruského generála na ukrajinských bojištích informovala ve středu také agentura Novorossija, zřízená skupinou Cargrad Media pravoslavného oligarchy Konstantina Malafejeva. Podle ní přišel o život u města Izjum v Charkovské oblasti tak, že šlápl na minu.

Na běloruském webu Gusar.by a na veřejně nepřístupném chatu moskevské školy vojenských velitelů se podle BBC objevila informace, že sedmačtyřicetiletý generál přišel o život u vsi Krynky v Chersonské oblasti. Zde ruská armáda v posledních týdnech bojuje s ukrajinskými jednotkami, které tu vytvořily předmostí na levém břehu Dněpru.

Moskevskou školu pro velitele Zavadskij absolvoval v roce 2000. V letech 2018 až 2020 velel elitní jednotce v Moskevské oblasti, Kantěmirovské tankové divizi. V době smrti byl zástupcem velitele 14. armádního sboru, který v mírových dobách býval dislokován v Murmanské oblasti na severu evropského Ruska a byl podřízen velení Severní flotily ruského vojenského námořnictva.

Ruská média znovu „vzkřísila“ velitele Černomořské flotily

Zahraniční

Ruské ministerstvo obrany mlčí

Ruské ministerstvo obrany zatím o smrti generála Zavadského neinformovalo. To ale odpovídá zavedené praxi. V minulosti úřad nezveřejňoval zprávy o smrti vysokých armádních důstojníků ani poté, co o ní veřejně mluvili známí obětí.

Foto: Profimedia.cz

Mezi prvními ruskými generály, kteří zahynuli na ukrajinském bojišti, byl Andrej Suchověckij.

Na ukrajinských bojištích zemřeli podle BBC v prvních čtyřech měsících války čtyři ruští generálové: Andrej Suchověckij, Vladmir Frolov, Kanamat Botašev a Roman Kutuzov. Od června do listopadu letošního roku pak další dva – náčelník štábu 35. kombinované zbrojní armády Ruska Sergej Gorjačov a Oleg Cokov, zástupce velitele Jižního vojenského okruhu.

Putin neuzavře mír, dokud nebude znát výsledky voleb v USA

Válka na Ukrajině

Od začátku války ukrajinské zdroje hlásily smrt dalších sedmi ruských generálů, ale nejméně u tří z nich – Magomeda Tušajeva, Vitalije Gerasimova a Andreje Mordvičeva – se podle BBC ukázalo, že jsou naživu a účastní se války na Ukrajině.

Přesto ve skupině ruských nejvyšších šarží jde o poměrně vysoké ztráty. Podle BBC experti soudí, že to může souviset se „zvláštnostmi“ ruské armády.

Například během první fáze invaze na Ukrajinu museli být generálové kvůli rozsáhlým problémům se zřízením bezpečných komunikačních kanálů a logistikou osobně blízko předních linií, čímž výrazně zvýšili riziko své smrti. Později začali umírat kvůli přesným zásahům dalekonosných dělostřeleckých systémů.

Rusové se chvástají osvobozením vesničky sousedící s Bachmutem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám