Hlavní obsah

Ruská média znovu „vzkřísila“ velitele Černomořské flotily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruská média ve středu zveřejnila video, na němž velitel ruské Černomořské fotily Viktor Sokolov, o němž Kyjev oznámil, že byl zabit pří útoku na velení flotily, předstoupil před novináře. Účastnit se měl také oceňování fotbalistů, kteří vyhráli armádní šampionát. Podle listu Ukrajinska pravda to ale má háček: na webu armádního fotbalového svazu se fotografie hráčů FK Černomorec s medailemi podobnými těm, jimiž je měl dekorovat Sokolov, objevily už 19. září.

Admirál Sokolov předstoupil v Sevastopolu před novináře.Video: AP

 
Článek

Stejně nepřesvědčivý jako video s oceněnými fotbalisty je podle Ukrajinské pravdy také další obrazový záznam, který má být Sokolovovým „videokomentářem“, v němž podle ruských médií hovoří s novináři o flotile. Není ale jasné, při jaké příležitosti.

Rakety v pátek zničily štáb ruského černomořského loďstva. „U nás se nic nestalo. Život jde dál. Černomořská flotila plní úkoly, které jí zadává velení, spolehlivě a úspěšně. Úkoly plní úspěšně i pozemní síly a ponorky, námořní letectvo a pobřežní síly. Sami víte, že o hrdinských činech našich příslušníků jsou průběžně informace v televizi,“ řekl ruské TV Zvězda.

Na Sevastopol dopadly rakety.Video: Reuters

Na videu podle Ukrajinské pravdy nejsou žádné časové značky, Sokolov nezmiňuje žádné události, které by mohly zhruba naznačovat načasování jeho výpovědí, a nijak nevyvrací mediální zprávy o jeho likvidaci.

Řád dostali už před měsícem

Ve vyjádření se Sokolov měl také zmínit o tom, že 810. brigáda ruské námořní pěchoty získala Řád Ušakova (vyznamenání, které vzniklo ještě v dobách Sovětské svazu). I to má ale háček: Rusy dosazený sevastopolský gubernátor Michail Razvožajev informoval o předání řádu pro 810. brigádu před měsícem - 29. srpna.

Podobné rozpaky budí podle Ukrajinské pravdy „podrobnosti“, které vyšla najevo ohledně ocenění fotbalistů. List zaujalo zejména to, že o účasti velitele Černomořské flotily, jednoho z nejmocnějších mužů ruského námořnictva, neinformovala žádná lokální média, pouze ta celostátní.

Na webu vítězného klubu FK Černomorec se také objevila informace, že dekorování za účasti Sokolova se uskuteční 20. září, ve středu ji však nahradily „aktuální fotografie“. Podivné jsou také komentáře na sociální síti Vkontaktě, kde se účastníci diskuze, jako například ten pod přezdívkou Anatolij Viktorovič, ptají, odkdy se medaile předávají dvakrát

Záběry poněkud toporného Sokolova zveřejnili Rusové už v úterý. Šlo o jednání na ministerstvu obrany, kterého se většina vysoce postavených důstojníků zúčastnila na dálku. Záběry ukazují kromě Sokolova také ministra obrany Sergeje Šojgua. V krátkých prostřizích na velitele Černomořské flotily však není vidět žádný pohyb, nemluví, nevyjadřuje se k probíraným záležitostem. Je zcela statický a nehne ani brvou.

Rusko zveřejnilo záběry údajně zabitého admirála Sokolova na úterním jednání vrchních velitelů. Video: Reuters

Ukrajinské speciální síly v pondělí uvedly, že Sokolov přišel o život při pátečním útoku na velitelství flotily v Sevastopolu na okupovaném Krymu za pomoci dronů a střel s plochou dráhou letu. Zpráva nebyla potvrzena. Při útoku podle nich mělo být zabito 34 lidí, Moskva ovšem informovala pouze o jednom pohřešovaném.

Rusko ukázalo snímek velitele Černomořské flotily, který měl zahynout v Sevastopolu. Ani se nepohne

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám