Hlavní obsah

Rusové se chvástají osvobozením vesničky sousedící s Bachmutem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ministerstvo obrany ve středu oznámilo, že se ruským vojákům podařilo osvobodit vesnici Chromove u Bachmutu, známou dříve jako Arťomovskoje. Ukrajina ruskou zprávu nekomentovala.

Foto: Alex Babenko, ČTK/AP

V Donbasu už nastupuje zima (záběr je z okolí Bachmutu)

Článek

„Jednotky jižní skupiny vojsk v doněckém směru za podpory letectva a dělostřelecké palby zlepšily své pozice podél přední linie a osvobodily obec Arťomovskoje v Doněcké lidové republice,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS.

Ruská armáda použila původní sovětské jméno obce, která těsně přiléhá k Bachmutu, známému dříve jako Arťomovsk - odtud název Arťomovskoje. Výrazem „osvobodit“ Rusko označuje dobytí ukrajinských měst a obcí.

Při bojích podle sdělení ministerstva Rusové odrazili tři ukrajinské útoky u Bachmutu - kromě Chromového také jeden u Kliščijivky, kterou se na přelomu léta a podzimu podařilo Ukrajincům dobýt zpět, stejně jako obce severozápadně od Bachmutu.

Ruské ministerstvo obrany neposkytlo žádné důkazy pro své tvrzení, upozornil server Meduza. Armáda sice dlouze vypočítala ukrajinské ztráty v posledních bojích po celé délce fronty, ale neposkytla žádné záběry na zničenou techniku ani fotografie, které by šly geolokovat.

Ukrajinský generální štáb ve své ranní svodce ani neuváděl, že by se v úterý u Chromového bojovalo, zmínil jen útok jižně od Bachmutu, zřejmě na Kliščijivku.

Případné dobytí vesnice Chromové, ve které před válkou žilo asi tisíc lidí, nic nemění na strategické situaci. Je zcela spojená s Bachmutem, který Rusové ovládli po krvavých bojích v květnu. Jeho část se nachází severozápadně od normálně rozbahněného koryta říčky Bolšyje Stupky. Ta po příchodu mrazů ale přestala představovat překážku.

Těžké chvíle pro Ukrajince. Poučení Rusové na východě rozjeli rozsáhlou ofenzivu

Válka na Ukrajině

Ukrajinci překročili trať na Bachmut. Rusům komplikují zásobování

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám