Hlavní obsah

Rusové podminovávají jako zběsilí. Ignorují při tom i vlastní pravidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská ofenziva postupuje pomalu, osvobozeno bylo dosud jen nějakých 150 km čtverečných okupovaného území. Jedním z důvodů jsou rozsáhlá pole protitankových min, které položili Rusové, uvedla v britská vojenská rozvědka.

Foto: Profimedia.cz

Ruské miny zneškodněné ženisty

Článek

„V posledních týdnech Rusko upřednostnilo na jihu Ukrajiny taktiku ke zpomalení protiofenzivních akcí ukrajinských obrněných jednotek a změnilo ji,“ uvedla britská rozvědka. Zmínila také, v čem došlo ke změnám.

„Jádrem přístupu bylo velmi silné použití protitankových min. V některých oblastech byla jejich hustota na minových polích taková, že jich zřejmě bylo použito mnohem více, než je v ruských vojenských nařízeních,“ uvedla rozvědka.

V příručkách se stanoví, jak hustě a v jakých rozestupech se mají miny - samozřejmě nepravidelně - klást. Ruští ženisté však tyto instrukce ignorují a kladou min mnohem více. Vytvoření průchodu v minovém poli pak zabere více času.

Je to jako útočit s luky a šípy, dejte nám F-16. Zalužného rozčílila kritika Západu

Evropa

Rozvědka dodala, jaký to má efekt kromě přímého ničení obrněnců: „Rusko se tak pokouší zpomalit ukrajinský postup a útočit na ukrajinská obrněná vozidla bitevními vrtulníky, dělostřelectvem a nepilotovanými vzdušnými prostředky pro jednorázové použití.“

Zpomalené obrněné kolony čekající na vytvoření průchodu v minovém poli se mohou snadno stát terčem dělostřelecké palby. Z vyjádření britské rozvědky však plyne, že Rusko hojně používá tzv. vyčkávající munice, která se vypálí a nad cílovou oblastí nějakou dobu čeká na nejvhodnější okamžik k útoku. Už loni se objevily záběry z úspěšných útoků dronů ZALA Lancet 3, které vydrží nad cílovou oblastí až 40 minut. V červnu byl zveřejněn záběr, jak jeden takový dron zničil tank Leopard 2A6.

K útokům se však podle časopisu Forbes využívá i menších závodních dronů upravených pro nesení nálože, přičemž terči se staly jak tanky Leopard, tak T-72.

Britská rozvědka dodala, že i když Rusko s tímto přístupem dosáhlo úspěchů na počátku ukrajinské protiofenzivy, jeho jednotky mají potíže kvůli nedostatku munice a přetíženosti.

Zničili jsme Ukrajincům první tank Leopard 2, chlubí se Rusové na videu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám