Hlavní obsah

Rusové chtějí uspořádat volby i na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské prezidentské volby v roce 2024 se budou konat po dobu tří dnů, což je poprvé v historii, kdy se bude volit nový ruský prezident vícero dní. Informuje o tom ruský list The Moscow Times. Ústřední volební komise Ruské federace (CEC) dále uvedla, že se pokusí zajistit volby i na dočasně okupovaných ukrajinských územích, kde by měly proběhnout v „mobilních volebních místnostech u obytných domů.“

Foto: Profimedia.cz

Ruské volby v roce 2011

Článek

„Třídenní hlasování se v našem volebním systému stává již tradicí,“ prohlásila předsedkyně ruské Ústřední volební komise (CEC) Ella Pamfilovová.

„Poprvé bylo použito během (koronavirové) pandemie, ale postupem času si většina voličů tento formát oblíbila kvůli jeho dalším výhodám,“ uvedla bez dalších podrobností Pamfilovová.

Kritici podle listu The Moscow Times tvrdí, že prodloužená doba hlasování usnadňuje páchání volebních podvodů, protože je pro pozorovatele a pracovníky volebních místností obtížnější vykonávat svou práci a zajistit, aby nedocházelo k nesrovnalostem. Volební urny jsou navíc ve volebních místnostech uloženy přes noc, což pochybnosti jenom umocňuje.

Putin bude příští rok kandidovat na ruského prezidenta

Evropa

Ruští zákonodárci ve čtvrtek oficiálně stanovili, že se volby budou konat od 15. do 17. března. Svoji kandidaturu v pátek oznámil současný ruský prezident Vladimir Putin, který v roce 2020 uspořádal ústavní referendum, díky kterému může kandidovat na dvě další prezidentská období.

Poprvé se prezidentské židle chopil v roce 2000, kde původně vydržel do roku 2008. Poté ho na čtyři roky vystřídal současný místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medvěděv, který jako ruská hlava státu působil do roku 2012. Od té doby je ruským prezidentem opět Putin. V případě zvolení by se tak chopil prezidentských otěží již popáté.

Volby i na okupované Ukrajině?

CEC podle ruského vládního listu Rossiskaja Gazeta v pátek oznámila, že hlasování v ruských prezidentských volbách by mohlo být možné i na okupovaných ukrajinských územích. Jmenovitě jde o Doněckou, Luhanskou, Záporořskou a Chersonskou oblast. Tuto možnost ale ještě podle listu musí schválit Služba federální bezpečnosti (FSB) a ruské ministerstvo obrany.

Možné by to mělo být v „mobilních volebních místnostech u obytných domů,“ které by dle návrhu měly být použity také u tří ruských regionů, a to Belgorodské, Brjanské a Kurské oblasti, které sousedí s Ukrajinou.

Bojí se? Putinovo letadlo na cestě do SAE doprovodily stíhačky

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám