Hlavní obsah

Putin bude příští rok kandidovat na ruského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek oznámil, že se bude ucházet o post ruského prezidenta ve volbách, které proběhnou v březnu 2024. V případě znovuzvolení by byl u moci až do roku 2030. Informuje o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Jednasedmdesátiletý Putin to oznámil na pátečním udílení nejvyššího ruského vyznamenání hrdiny Ruska vojákům, kteří bojovali na Ukrajině.

Poté, co jim vyznamenání předal, se ho jeden podplukovník zeptal, zda bude znovu kandidovat, na což šéf Kremlu odpověděl, že ano.

Pro Putina jsou volby formalitou: s podporou státu, státních médií a téměř žádného hlavního veřejného nesouhlasu má jistotu, že vyhraje, píše agentura Reuters.

Opoziční politici považují volby za prostředníček demokracii, Rusko považují za zkorumpovanou diktaturu Putina.

Putinovi příznivci tuto analýzu ale odmítají a poukazují na nezávislé průzkumy veřejného mínění, podle nichž se těší více než 80procentní podpoře.

Tvrdí také, že Putin obnovil pořádek a část vlivu, který Rusko ztratilo během chaosu způsobeného rozpadem Sovětského svazu.

Putin, jemuž Boris Jelcin předal prezidentský úřad poslední den roku 1999, již byl prezidentem déle než kterýkoli jiný vládce Ruska od dob Josifa Stalina.

Překonal dokonce i 18leté působení Leonida Brežněva. V případě znovuzvolení, o kterém pochybuje málokdo, by se tak úřadu chopil už popáté.

Rusové chtějí uspořádat volby i na Ukrajině

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám