Hlavní obsah

Ruský novinář Safronov obviněný z donášení české rozvědce zůstane ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Moskevský soud ve čtvrtek podle očekávání zamítl odvolání ruského novináře a poradce šéfa Roskosmosu Ivana Safronova proti dalšímu prodloužení vyšetřovací vazby, v níž je přes půldruhého roku. Safronov je obviněn z vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou, což odmítá.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ivan Safronov, kterého v Rusku podezírají, že předával tajné informace Česku.

Článek

„Rozhodnutí soudu zůstává beze změny. Stížnost obhajoby byla zamítnuta,” napsala agentura TASS. V platnosti tak zůstává prodloužení vazby Safronova do 7. dubna, o němž soud rozhodl 27. prosince.

Safronova zatkli agenti Federální bezpečnostní služby (FSB) předloni 7. července. Podle vyšetřovatelů předal v roce 2017 české rozvědce tajné údaje o vojensko-technické spolupráci Ruska v Africe a o činnosti ruských ozbrojených sil na Blízkém východě. Konečným příjemcem těchto informací přitom byly podle FSB Spojené státy.

Z Ruska utekla další spolupracovnice Navalného

Evropa

Obvyklá práce novináře

Safronov, který je od svého zatčení držen ve vazbě, vinu popírá a tvrdí, že je pronásledován za svou dřívější práci. Jeho obhájci řekli, že to, co vyšetřovatelé považují za vlastizradu, byla ve skutečnosti obvyklá činnost novináře.

Soud v lednu uložil Safronovovi a jeho obhájcům, aby se do 11. února seznámili s veškerými materiály k případu. Advokát obviněného Dmitrij Katčev ve čtvrtek agentuře TASS řekl, že stihli přečíst méně než polovinu spisu.

Rus obviněný ze špionáže pro ČR zůstane ve vazbě

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám