Hlavní obsah

Rusku hrozí teroristický útok na přehrady, metro a železnici

Novinky, ČTK, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

V Rusku byla v úterý zavedena mimořádná bezpečnostní opatření kvůli hrozbě teroristického útoku. Národní protiteroristický výbor (NAK) získal ze zahraničí informace o možném teroristickém útoku. Jeho cílem by mohly být buď železnice a metro, nebo přehrady s vodními elektrárnami.

Článek

Střeží se zejména hydroelektrárny na jihu Ruska. "NAK zveřejnil informace o snaze teroristů podniknout diverzní teroristické činy v Rostovské oblasti proti vodohospodářským zařízením Volgogradského a Cimljanského hydrouzlu a proti vodním elektrárnám v Saratovské oblasti a v Dagestánu," uvedl Nikolaj Partušev, jenž má na starosti opatření na federální úrovni.

Největší ruská energetická společnost RAO JES už oznámila, že bezpečnostní opatření budou trvat až do odvolání teroristického nebezpečí.

Obavy z útoku na metro a železnice

Druhým možným cílem je kolejová doprava. V Moskvě proto procházejí v metru na nádražích zesílené policejní hlídky posílené o psovody se služebními psy vycvičenými na hledání výbušnin. Kromě Moskvy jsou největší síly nasazeny na Severokavkazské železnici (SKŽD), kde střeží nejen nádraží, ale i mosty, protože v této oblasti jsou teroristé nejaktivnější. 

V Přímořském kraji a na Kamčatce jsou hlídány všechny objekty, kde se soustřeďuje větší počet lidí, tedy nádraží, letiště a přístavy. Průběžně jsou kontrolovány tratě.

Úřady vyzývají k bdělosti

NAK současně nabádá všechny občany k bdělosti. Veškeré podezřelé dění mají okamžitě ohlásit policii. "Žádáme ruské občany, aby si všímali podezřelých předmětů zanechaných na veřejných prostranstvích, kolem autobusových stanic nebo v metru a také, aby informovali milici o lidech, kteří se chovají neadekvátně, například jsou silně nervózní," citovala média představitel ministerstva vnitra.

V mírně obměněné verzi se výzva ozývá také z reproduktorů v metru. Rozhlasové stanice i televizní kanály opakují ve zpravodajských relacích telefonní číslo, na které mohou lidé v případě podezření volat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám