Hlavní obsah

Rusko zve do Moskvy experty NATO kvůli incidentům na Baltu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ministerstvo obrany pozvalo vojenské experty NATO na září do Moskvy ke konzultacím o vojenské a politické situaci v Evropě. Oznámila to v pondělí agentura TASS. Ministerstvo je podle ní připraveno i k jednání s kolegy z Pobaltí, Skandinávie a Polska o vojenských aktivitách podél hranic.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

Podle ministerstva obrany je Moskva ochotna společně s ostatními zeměmi jednat o odvrácení incidentů na moři a ve vzduchu na základě dvoustranných dohod, uvedla ruská agentura. Rusko má zjevně na mysli četné kolize, k nimž v poslední době dochází zejména v Baltském moři a ve vzdušném prostoru v jeho okolí. Státy NATO z incidentů obviňují provokativní jednání ruských letadel a lodí, které v blízkosti aliančních plavidel či letounů provádějí riskantní manévry.

NATO na nedávném summitu ve Varšavě potvrdilo rozhodnutí o vytvoření čtyř armádních praporů na svém východním křídle, konkrétně v pobaltských zemích a Polsku.

Krok, který má být podle Aliance reakcí na posilování ruské armády a na výhrůžné chování Moskvy vůči sousedům, vyvolal v Rusku tvrdou kritiku a hrozbu odvetných opatření. Nervozitu v Moskvě vyvolal i fakt, že na jednání NATO ve Varšavě byli poprvé přizváni i zástupci Švédska a Finska.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Náměstek ruského ministra obrany Anatolij Antonov, který v úřadu odpovídá za armádní diplomacii, v pondělí novinářům řekl, že zvýšení bezpečnosti v oblasti Baltského moře by prospělo i obnovení vztahů mezi Ruskem a NATO. Dohody o vojenských aktivitách by ale vycházely ze dvoustranných vztahů Ruska s Lotyšskem, Litvou, Estonskem, Polskem, Švédskem a Finskem.

Reklama

Související články

Putin chce jednat s NATO

Rusko se pokusí navázat se Severoatlantickou aliancí po jejím varšavském summitu dialog. Po setkání s finským prezidentem Saulim Niinistöm to v pátek řekl...

EU se s NATO dohodla na užší spolupráci

Severoatlantická aliance (NATO) a Evropská unie prohloubí vzájemnou spolupráci. Jejich představitelé podepsali dohodu v pátek ve Varšavě na úvod summitu NATO.

Výběr článků

Načítám