Hlavní obsah

Rusko zavede elektronické povolávací rozkazy. Branci je ale mohou ignorovat

Moskva

Rusko se nově chystá předvolávat brance elektronickou formou. Generální štáb o změně informoval na březnovém brífinku. Podle advokáta Maxima Grebenjuka je ale takový postup nezákonný a odvedenec se musí na vojenský úřad hlásit jen v případě, že předvolání převezme osobně z rukou pověřeného úředníka.

Foto: ČTK/AP

Ruští vojáci. Ilustrační foto

Článek

Platformou pro předání zprávy o odvodu by se mohl stát již existující Portál státních služeb, který poskytuje občanům informace o státních institucích a jimi nabízených službách.

Nyní by se tímto způsobem Rusové dozvěděli i o tom, že budou odvedeni k základní vojenské službě.

Ruský advokát a autor telegramového kanálu Vojenský ombudsman Grebenjuk upozorňuje, že nynější legislativa s touto variantou vůbec nepočítá, a jednalo by se proto o nezákonný postup.

Už žádné slabé kusy. Wagnerovci chtějí naverbovat 30 tisíc mužů z posiloven

Válka na Ukrajině

Jediný způsob, jak mohou v současné době vojenské úřady brance o odvodu informovat, je osobní předání písemnosti, kterou musí odvedenec podepsat.

Dokument mu smějí předat pouze zaměstnanci vojenských úřadů, případně policisté, mají-li k tomu svolení ministerstva vnitra.

Listinu není možné poslat po někom jiném nebo ji jen tak vhodit do schránky. Zákon nepočítá ani s tím, že by se branec mohl o odvodu dozvědět telefonicky.

Pokud se odvedenec nedostaví na základě výzvy přes Portál státních služeb k odvodu, podle současné právní úpravy mu za to nehrozí žádný postih.

Legislativa s touto variantou totiž vůbec nepočítá. Trest může přijít jen v případě, že dotyčný nepřišel, přestože úředníci učinili veškeré kroky v souladu se zákonem.

Mobilizace nehrozí, slibuje generální štáb

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal v březnu dokument, jímž odsouhlasil jarní odvody do armády. Začaly 1. dubna a skončit by měly 15. června.

Jedná se o odvody k základní vojenské službě, které se v zemi konají opakovaně v pravidelných vlnách na jaře a na podzim. V jarním kole plánuje Rusko nabrat 147 tisíc branců ve věku od osmnácti do dvaceti sedmi let.

„Chci vás ujistit, že generální štáb neplánuje druhou vlnu mobilizace,“ řekl podle serveru Meduza náčelník hlavního organizačního a mobilizačního štábu Ruské federace Vladimir Cimlajanskij.

Rusko už v minulosti slibovalo, že vojáky základní služby na Ukrajinu bojovat nepošle. Již dříve se tam ale někteří branci ocitli, přestože by podle ruských zákonů neměli být nasazeni mimo území Ruské federace.

Moskva ovšem některé okupované části Ukrajiny prohlásila za své a je otázka, jestli odvedence nepošle právě tam. Jedná se o Chersonskou, Luhanskou, Doněckou a Záporožskou oblast.

Rusy čeká další mobilizace. Tomu, že bude dobrovolná, nikdo moc nevěří

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám